Hlavní obsah

Zámek Loučeň opět zve na vánoční prohlídky

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent v plné kráse přeci jen bude. Zámek Loučeň zve všechny své příznivce a příznivce předvánoční atmosféry do svých zahrad i komnat. A to hned první den, kdy to je možné, tedy od 3. prosince tohoto roku.

Foto: Zámek Loučeň

Kateřina Šrámková při zdobení stromku

Článek

Třetí ročník prohlídek „Příběh vánočního stromečku“ se koná v historické expozici, kde každá zámecká komnata hostí jiný stromeček. Návštěvníci se kromě historie, jak se stromečky dříve zdobily na zámku či v podzámčí, seznámí také s tematickými stromečky, letos postavenými na myšlence „Co dali Taxisové světu“.

K těm patří stromečky Fotbalový, Autíčkový či Smetanový. Kromě nich se návštěvníci mohou těšit na Porcelánový, Krajkový, Střapatý nebo Knížecí. Na zámku věří, že v návštěvnické soutěži o nejpopulárnější stromek zaboduje také stromek s poetickým názvem Zvonky štěstí nebo stromeček Salámový, určený spíše jedlíkům.

„Představu o adventní výzdobě komnaty knížecí rezidence, která během zbytku roku přibližuje život rodiny Thurn-Taxisů na počátku 20. století, jsme měli již od léta, ale nevěděli jsme, zda a kdy budeme moct otevřít. V rekordním čase osmi dnů jsme vše museli dokončit a instalovat. První prohlídku ve čtvrtek 3. prosince budu provádět sama, moc mi to již chybělo, zámek je bez návštěvníků velmi smutný,“ říká Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

Hrad Svojanov a zámek v Moravské Třebové plánují o víkendu adventní prohlídky

Vánoce

Během prohlídky zámku si návštěvníci poslechnou například, jak se stromečky dříve zdobily, jaká byla vánoční světýlka, co symbolizují adventní svíce nebo proč se staví betlém.

Vrcholem prohlídky je tradičně knížecí stromek s dárky pro celou rodinu. U tohoto stromečku se návštěvníci dozvědí, jak se slaví Vánoce v jiných evropských zemích a ve světě.

Foto: Zámek Loučeň

Stromek zavěšený ke stropu

Návštěvníkům na unikátní mapě dárkonošů zámečtí průvodci ukážou, kdo naděluje dárky v cizině nebo proč se na zámku pekly obří vánočky, kdy a proč se chodilo koledovat nebo proč si doma rozvěšujeme jmelí a mnoho dalšího.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám