Hlavní obsah

Hrad Svojanov a zámek v Moravské Třebové plánují o víkendu adventní prohlídky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z mála známých památek v Pardubickém kraji, které návštěvníkům připravily předvánoční program, je hrad Svojanov na Svitavsku. Následující dva víkendy turisty čekají adventní prohlídky. Mohou během nich pocítit sváteční atmosféru při prohlídkách s vánoční výzdobou a dozvědět se, jak vypadaly Vánoce v minulosti a jaké se k nim vážou zvyklosti.

Foto: archiv, Právo

Hrad Svojanov

Článek

Speciální prohlídky s vyprávěním o tradicích se uskuteční 5., 6., 12. a 13. prosince na okruhu A. Zájemci o historii se podívají do hradního paláce, seznámí se i s tím, jak se na Svojanově žilo v 19. století za posledního soukromého majitele.

Čekají na ně zařízené pokoje, salonky, jídelna či kuchyně, které jsou doplněné dobovými oděvy a obuví. Na tomto okruhu je rovněž vystavená unikátní replika pohřební koruny Přemysla Otakara II.

„Středověký prohlídkový okruh B je v současné době nepřístupný kvůli zimování netopýrů,” upozorňuje pracovnice hradu Květa Korbářová.

O adventních nedělích je možné se také vydat na zámecké valy pardubického zámku. „Po čtyři adventní neděle, pokud nebude námraza, necháme valy otevřené až do 20 hodin. Na procházce tak budou moci návštěvníci pohlížet na rozsvícené město a Tyršovy sady,” uvedl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Tučňákům chybí návštěvníci, ošetřovatelé jim pro zábavu pouštějí vánoční filmy

Vánoce

Zámek Moravská Třebová se opět otevře od pátku 4. prosince

Kromě upravené otevírací doby se návštěvníci mohou těšit na historickou vánoční výzdobu v expozicích s názvem Jak se žilo na venkově a Poklady Moravské Třebové. Památka bude přístupná o prodloužených víkendech až do Vánoc a po nich pak 28. až 30. prosince a první lednový víkend.

Skanzeny na Veselém Kopci a Betlém v Hlinsku letos tradiční předvánoční programy zrušily. „Nejsme schopni naplnit požadované podmínky. Chaloupky jsou malé a mohli bychom dovnitř pouštět jen jednoho, maximálně dva návštěvníky. Ostatní by museli čekat venku, což je nedůstojné,” řekla ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová.

Oblíbený vánoční trh Striezelmarkt v Drážďanech letos nebude

Vánoce

Pro pocit vánoční atmosféry budou v menším skanzenu Betlém alespoň vyzdobena okna lidových staveb a otevře se malá prodejna výrobků a dárků.

Zámek ve Slatiňanech na Chrudimsku, který plánoval od letoška zimní prohlídky, se kvůli dodatečným opravám otevře až na přelomu ledna a února. Do jara si budou muset turisté počkat na prohlídky zámku v Litomyšli, kde se upravují interiéry a expozice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám