Hlavní obsah

Za Vladimírem Menšíkem míří lidé do jeho rodných Ivančic

Ivančice

Zájem veřejnosti o Vladimíra Menšíka, výjimečného filmového herce a stálici televizních Silvestrů, neupadá ani více než 20 let po jeho smrti. Životopisnou expozici v rodných Ivančicích na Brněnsku si letos prohlédlo 5500 lidí, což je o něco více než v minulých letech, řekla Ivana Vilmanová, která o výstavu na ivančické Staré radnici pečuje.

Článek

Lidé na výstavě mohou vidět řadu hercových osobních věcí a odejdou přinejmenším s jedním překvapivým zjištěním - Menšík se původně jmenoval Vladislav.

Expozici v Ivančicích otevřeli před deseti lety k hercovým nedožitým 70. narozeninám. Letos by Menšík oslavil osmdesátku a možná by jej těšilo, že výstava o jeho životě dlouhodobě láká více lidí než expozice o dalším ivančickém rodákovi, slavném malíři Alfonsi Muchovi. Lidé ji najdou ve stejné budově.

Při procházce výstavou návštěvníky kromě řady fotografií zaujme například sádrový odlitek Menšíkovy hlavy. Štukatér Vojtěch Hloušek jej pořídil při práci na seriálu Létající Čestmír. V dopise adresovaném ivančickému muzeu Hloušek uvedl, že maskéři bývali z Menšíka nešťastní, neboť jim neustále rozesmával herce. "Ostatní herci měli třeba dobové vousy, a jak se smáli, tak jim je museli maskéři opravovat, protože se jim neustále odlepovaly," vzpomínal pamětník.

K vidění jsou také osobní věci Vladimíra Menšíka

Do vitrín muzejníci umístili například Menšíkovy brýle, diář s hereckými i konferenciérskými povinnostmi a inhalátor, který herci pomáhal zvládat těžké astma. Zajímavostí je oblek, v němž se Menšík dvakrát ženil a později jej zapůjčil kolegovi Lubomíru Kostelkovi. Ten si oděv nechal upravit na svou postavu, ale krejčí odvedl tak důkladnou práci, že si mohutnější Menšík šaty již nikdy neoblékl.

O původním Menšíkově křestním jménu výmluvně vypovídá například vysvědčení z páté třídy. Nad jedničkami z mravů i náboženství najde pozorný návštěvník výstavy jméno Vladislav Menšík.

Jeden z nejpopulárnějších českých herců se narodil 9. října 1929 v domku v ivančické Rybářské ulici. Po krátké divadelní kariéře zakotvil ve filmovém studiu na Barrandově, kde vytvořil více než sto dvacet rolí. Mnohé z nich se natrvalo zapsaly do srdcí diváků díky strhujícímu hereckému projevu a osobitému humoru. Okouzloval svým přirozeným bavičstvím, ale vynikal i ve vážných rolích. Zemřel v květnu 1988 v brněnské nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Města kvůli krizi omezují novoroční oslavy

Nedostatek peněz způsobený současnou hospodářskou krizí se na novoročních oslavách ve městech příliš neprojeví. Většina z měst totiž žádné akce nebo ohňostroje...

Na Silvestra vysílá ČT česko-slovenskou show

Pokud si pustíte na Silvestra večer program ČT 1, prožijete od 21 hodin tříhodinový česko-slovenský večer zábavy a písniček s českými a slovenskými baviči,...

Výběr článků

Načítám