Hlavní obsah

Vybíráme fotoaparát pod vánoční stromek

Novinky, mif

Prodejci již naplno rozjeli své vánoční nabídky, ve kterých lákají na slevy elektroniky. Jedním z nejvděčnějších dárků budou stejně jako každý rok digitální fotoaparáty. Ne každá nabídka je ale tak výhodná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Poradíme, jak trikům prodejců nenaletět.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z nejoblíbenějších vánočních dárků je fotoaparát.

Článek

Na trhu rozeznáváme několik různých kategorií fotoaparátů. Mezi nejrozšířenější patří takzvané kompakty, které získaly svůj název podle svých kompaktních rozměrů. Nejnovější modely nejsou zpravidla o moc větší než obyčejný mobil, díky čemuž se snadno vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží.

Jednotlivé kompakty se od sebe velmi liší kvalitou pořízených fotografií. Prodejci rádi tvrdí, že o kvalitě rozhoduje rozlišení – čím více megapixelů přístroj má, tím lépe. Desetimegapixelový fotoaparát ale nemusí hned fotografovat lépe než čtyřmegapixelový. Pro tisk fotografie 10 x 15 cm nám bohatě postačí rozlišení dva megapixely. Díky většímu rozlišení můžeme dělat z fotografií výřezy a zvětšeniny.

Slušnou obrazovou kvalitu nabízí většina dnešních kompaktů, u levnějších modelů však mohou uživatelé narazit především na pomalejší reakce. Pomalu se nabíjející blesk či zdlouhavě ostřící objektiv pak při focení dětí nebo zvířat mohou napáchat pěknou neplechu. Ceny kompaktů startují těsně nad hranicí tisíce korun.

Chytřejší funkce

Dražší kompakty zpravidla nabízejí stylovější vzhled nebo odolnější tělo. Některé modely jsou zase vybaveny operačním systémem jako moderní telefony.

Na první pohled se chytrý fotoaparát nijak výrazně neliší od běžných kompaktů. Má stejný tvar a nechybí mu výsuvný objektiv, vestavěný blesk ani spoušť. Rozdíl je vidět až při pohledu na zadní stranu. Prakticky celou totiž zabírá velký dotykový displej, který je možné používat například k ostření. Například při focení portrétu stačí kliknout na obličej a přístroje samy vědí, co mají dělat.

Popularitě se těší také takzvané ultrazoomy. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát. Kvůli vysokým hodnotám přiblížení a vyšším nárokům na stabilizaci obrazu (aby fotky nebyly i při maximálním zoomu neostré) si zájemci za ultrazoom připlatí několik tisíc korun.

Přístroje pro nejnáročnější

Pro nejnáročnější uživatele jsou určeny digitální zrcadlovky, které dokážou vytvořit velice povedené snímky – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachyceného objektu. Velkou výhodou je také možnost měnit objektivy. Na fotografování interiéru, detailního pohledu nebo na rodinné snímky se totiž vždy hodí jiný objektiv.

Nevýhodou zrcadlovek je vyšší hmotnost a větší rozměry. Stejně tak je nutné počítat s šetrnějším zacházením, aby se přístroj nepoškodil. Ceny zrcadlovek startují na 10 000 Kč, nejlepší modely stojí klidně i sto tisíc.

V poslední době se výrobci snaží spojit klady kompaktů a digitálních zrcadlovek do jediného přístroje. Například společnost Olympus vyvinula systém OMD, díky kterému má přístroj drobné rozměry a přitom se kvalitou pořízených snímků dokáže vyrovnat zrcadlovkám.

To je zásluha především kombinace vyspělého snímače a výměnných objektivů. Systémy podobné OM-D nabízejí i další výrobci, například Panasonic, Nikon či Sony.

Olympus E-M5: v malém těle velký duch

Fotoaparát E-M5 od společnosti Olympus je postaven na systému OM-D. Novinka hned na první pohled upoutá svým retro designem, který navazuje na legendární kinofilmovou zrcadlovku Olympus Om-1 z roku 1972.

Foto: Olympus

Olympus E-M5

Olympus E-M5 je vybaven 16megapixelovým Live MOS senzorem a pětiosým stabilizátorem obrazu, který eliminuje rozostření snímků i videí. Samozřejmostí je možnost výměny objektivů, podporovány jsou všechny modely s bajonetem Micro Four Thirds. V základním balení se přístroj dodává s objektivem 12–50 mm.

Velkou výhodou novinky je také vysoká odolnost. Její tělo je totiž vyrobeno ze slitiny hořčíku a díky promyšlenému systému těsnění jí nevadí prach ani stříkající voda, bez problémů je tak možné fotit klidně i za deště. Fotoaparát disponuje třípalcovým displejem, který je možné navíc vyklápět až o 80° směrem nahoru nebo směrem dolů o 50°.

  • Klady: kompaktní rozměry, odolné tělo
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 30 000 Kč

Samsung Galaxy Camera: automaticky uloží fotky na internet

Chytrý fotoaparát Galaxy Camera představila společnost Samsung na přelomu srpna a září. Novinka nabízí rozlišení 16 megapixelů a 21násobný zoom. Vybavena je 4,8palcovým dotykovým displejem, přes který se ovládá operační systém Android.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Camera

Díky němu je možné do fotoaparátu instalovat tisíce nejrůznějších programů – od zábavných her pro zkrácení dlouhé chvíle až po profesionální grafické editační programy. Na dotykové obrazovce je pak možné fotky libovolně upravovat.

Tím výhody chytrého fotoaparátu ale rozhodně nekončí. Snímky je totiž možné nechat automaticky zálohovat na web, Galaxy Camera díky podpoře SIM karet nabízí přístup na internet. Podporováno je také připojení prostřednictvím WiFi.

  • Klady: možnost instalace aplikací
  • Zápory: v Česku zatím novinka není dostupná
  • Cena: 10 500 Kč  

Nikon Coolpix S2600: láká na cenu i rozměry

Kompakt Nikon Coolpix S2600 patří mezi nejlevnější fotoaparáty na tuzemském trhu. Zákazníky se snaží nalákat i kompaktními rozměry 93,8 x 58,4 x 19,5 mm. Je vybaven CCD snímačem s rozlišením 14 megapixelů a objektivem Nikkor s pětinásobným optickým zoomem a ohniskovou vzdáleností 4,6–23 mm.

Foto: Nikon

Nikon Coolpix S2600

Detailní makrofotografie je s tímto kompaktem možné pořizovat už od deseti centimetrů. I přes příznivou pořizovací cenu nabízí Nikon Coolpix S2600 několik šikovných vychytávek. Řeč je například o detekci pohybu či úsměvu a o funkci nejlepšího snímku (BBS). Ta se stará o výběr nejostřejší fotografie ze série až deseti snímků pořízených za sebou.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: nemá HDMI konektor pro připojení k TV
  • Cena: 2300 Kč

Canon EOS 650D: zrcadlovka pro náročné

Pro poloprofesionální fotografy a amatéry je určena digitální zrcadlovka Canon EOS 650D. Její hlavní předností je velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé. Přitom jí ale nechybí nic, co byste potřebovali i pro profesionální focení.

Foto: Canon

Canon EOS 650D

Fotoaparát je vybaven CMOS snímačem s rozlišením 18 megapixelů. Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení. Pořízené snímky je možné prohlížet na LCD displeji s úhlopříčkou tři palce (7,7 cm).

Přístroj je možné připojit také k televizoru prostřednictvím konektoru HDMI. Canon EOS 650D je možné za 19 tisíc pořídit i se základním objektivem 18–55 mm. Standardně jsou totiž digitální zrcadlovky prodávány bez něj.

  • Klady: kvalita fotek
  • Zápory: delší doba nabíjení vestavěného blesku při focení několika sekvencí fotografií
  • Cena: 16 000 Kč (bez objektivu)

Nokia 808 PureView: fotoaparát a mobil v jednom

Začátkem roku byl odhalen smartphone Nokia 808 PureView, který je jako první telefon na světě vybaven fotoaparátem s rozlišením 41 megapixelů. Jak už je u finského výrobce zvykem, optiku dodala společnosti Carl Zeiss. Vestavěný fotoaparát dovede natáčet i Full HD video (1920 x 1080 obrazových bodů).

Foto: Nokia

Nokia 808 PureView

Vysoké rozlišení přitom není pouhým marketingovým tahem, ale je využíváno k redukci šumu i k možnosti bezztrátového zoomování. I při maximálním přiblížení a ve špatných světelných podmínkách je obraz ostrý a šum je nižší než u většiny dnešních kompaktů.

Ani v ostatních parametrech není novinka žádné ořezávátko, nabídne 1,3GHz ARM procesor a 512 MB operační paměti. Pro uložení dat je přístroj vybaven 16GB vestavěnou pamětí, kterou je možné dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD až o 32 GB. Nechybí ani podpora wi-fi, Bluetooth či HDMI výstup pro připojení telefonu k televizoru nebo projektoru.

  • Klady: rozlišení fotoaparátu
  • Zápory: cena proti obyčejným fotoaparátům
  • Cena: 10 500 Kč  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám