Hlavní obsah

Vědci mají vzorec na všechno. Nyní i na ideální vánoční stromek

Londýn

Dá se opravdu spočítat všechno? Britský obchodní řetězec Debenhams si zřejmě řekl, že ano a spojil se s matematiky z Sheffieldu, aby získal vzorec pro dokonale nazdobený vánoční stromek. Stačí do něj dosadit proměnnou, kterou je výška jehličnanu, a ihned vypadne správný počet koulí, délka osvětlení či délka třpytivých řetězů.

Foto: Profimedia.cz

Jaký stromeček je ideální?

Článek

Matematickou formuli vyvinuli experti z Sheffield University a tvrdí, že z ní lze vypočíst následující. Na průměrný stromek o výšce 180 centimetrů patří sedmatřicet koulí či jiných baněk, 919 centimetrů řetězů a 565 centimetrů osvětlení. K doplnění dokonalého vzhledu stačí na špici připevnit andělíčka či hvězdu ve velikosti osmnáct centimetrů.

A jak vzorec vypadá? Jsou vlastně čtyři:

Pro výpočet počtu baněk: Odmocnina ze 17, děleno dvaceti, krát výška stromu v cm.

Pro výpočet délky řetězů: Třináct krát konstanta Pí, děleno osmi, krát výška stromu v cm.

Pro výpočet délky osvětlení: Konstanta Pí krát výška stromu v cm. Ideální výška ozdoby špice (anděl, hvězda, špice): Výška stromu v cm dělená deseti.

Počet baněk =√ 17 ÷ 20 × výška stromu v cm

Počet baněk =√ 17 ÷ 20 × výška stromu v cm Délka řetězů =13 × π ÷ 8 × výška stromu v cm

Počet baněk =√ 17 ÷ 20 × výška stromu v cm Délka řetězů =13 × π ÷ 8 × výška stromu v cm Délka osvětlení = π × výška stromu v cm

Výška ozdoby na špici = výška stromu v cm ÷ 10

Reklama

Související témata:

Související články

Prodej vánočních stromků se rozbíhá

Na některých místech v Česku si lidé mohli vánoční stromky koupit už o minulém víkendu, jinde se na jejich prodej teprve chystají. Zatímco mnozí prodejci ceny...

Výběr článků

Načítám