Hlavní obsah

Vánoční vlaky do Saska táhnou, ČD je letos posílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

České dráhy letos posílí vlaky, které vozí české turisty na vánoční trhy do Drážďan. Vloni jezdily místy až přeplněné, takže budou přidány další vozy. Informoval o tom krajský ředitel Českých drah Daniel Jareš.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Základem je spěšný vlak, který bude jezdit každou adventní sobotu a neděli z Ústí nad Labem do Drážďan a letos bude mít kapacitu 520 míst v druhé a 54 míst v první třídě. Letos poprvé budou posílené i přeshraniční osobní vlaky, aby se Češi dostali i na trhy do Königsteinu a Pirny.

Nákupy v saském příhraničí jsou v severních Čechách stále populárnější a před Vánocemi to platí dvojnásob. Na vyhlášených drážďanských trzích bývá čeština v ulicích velmi často k slyšení. Když vloni ČD zavedly speciální vlak "Vánoční kometa", zájem je překvapil. "V sobotu byly ty vlaky přeplněné a i v neděli to bylo okolo 70 procent kapacity," řekl Jareš. K dosavadním šesti vagónům proto letos dráhy přidají další dva. Kapacita stoupne o 160 míst ve druhé třídě.

S dlouhou soupravou ale vzniká problém - nevejde se k některým nástupištím, takže pojede po německém území bez zastávky až do Drážďan. Loni stavěl v Pirně a Königsteinu, kde se také konají vánoční trhy, byť v menším. České pasažéry tam letos odvezou standardní osobní vlaky - z Děčína do Bad Schandau a odtamtud příměstskou jednotkou dál na Drážďany. Přeshraniční spoje proto ČD také posílí. Normálně je vozí dvě německé jednotky typu Desiro, které se v prosinci spojí na jeden vlak a druhá souprava bude jezdit se standardními vagóny a dieselovou lokomotivou.

Vánoční kometa do Drážďan

K zájmu o cestování do Drážďan přispívá i cena. Z centra Podkrušnohoří je to do Drážďan kolem 70 kilometrů autem, takže s vozem na benzín se náklady na pohonné hmoty zpravidla pohybují kolem 300 korun, v Drážďanech ale bývá problém zaparkovat.

Podle Jareše je pro cestující nejvýhodnější jednodenní jízdenka Labe-Elbe, která umožňuje cestovat po českém a německém příhraničí až pěti dospělým lidem a stojí 400 korun. Navíc platí ve všech velkých městech v oblasti i jako jízdenka na MHD.

Spěšný vlak "Vánoční kometa" bude jezdit o víkendech v 9:15 z Ústí nad Labem a do Drážďan bude přijíždět v 10:18. Na zpáteční cestu bude odjíždět v 15:58.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám