Hlavní obsah

Vánoční trhy v Praze připomenou významné události

Právo, Novinky, Lucie Fialová

Památné události z historie českého národa připomenou letošní vánoční trhy, které na pražském Staroměstském náměstí začínají 30. listopadu. Mohutný smrk oděný do červené a zlaté barvy se rozzáří v 17 hodin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na Staroměstském náměstí se rozsvítí vánoční strom a zaplní ho vánoční trhy. Takhle to vypadalo v loňském roce.

Článek

„Ústředním motivem letošní výzdoby je motto Zastavte se v čase. Symbolem času je Staroměstský orloj, a tak jsme se inspirovali mechanikou orloje, ciferníku či hodin. Tyto náměty se objeví nejen na stromě, ale i na všech prodejních stáncích,“ vypráví Vlastimil Jakubec z firmy, která připravuje osvětlení a ozdoby pro vánoční trh. Dekorace upozorňují například na otevření Národního divadla, stavbu Karlova mostu nebo příchod Cyrila a Metoděje.

Dvaadvacet metrů vysoký strom, který pochází z Ratají nad Sázavou, zkrášlí 400 kulatých ozdob, devadesát ozubených koleček, čtyřicet cibulových hodin. O světelný efekt se postará 300 blesků a 72 tisíc LED diod. Polopropustná zrcadla na padesáti cifernících orloje vytvářejí efekt tunelu vedoucího do nekonečna. „Strom se teď zdobí z několika plošin, je to poměrně náročná práce, bude trvat do pátku,“ uvedl za pořadatele Petr Honzák.

Nejvýraznější letošní změnou je přestěhování pódia na kulturní vystoupení, které stávalo před Týnským chrámem, k vyústění Dlouhé ulice. Takže ztepilý strom bude pohodlně vidět ze všech míst. „Prostor se uvolní a usnadní pohyb lidí,“ zmínil jednu z výhod novinky architekt trhů Pavel Kocych.

Pod stromem najdou návštěvníci živý betlém, nová bude i zimní zahrada s posezením, občerstvením a dětským koutkem. Oblíbená vyhlídka v centru plochy zůstává.

Foto: Repro Taiko

Nejvýraznější změnou letošních trhů bude přestěhování pódia blíž k Dlouhé ulici.

Milan Heidler, ředitel společnosti Taiko, která trhy desátým rokem pořádá, láká, kromě bohatého doprovodného programu, na klobásy, podle něj nejlepší v Praze nebo svařák z francouzského vína a speciálního koření.

Slavnostní rozsvícení smrku obstará herečka Libuše Šafránková. Manažerka doprovodných programů Libuše Klinková zve i na oslavu Mikuláše 5. prosince, 11. prosince se představí pelhřimovská agentura rekordů Dobrý den. Rybí polévka se bude rozlévat tradičně na Štědrý den od 11 hodin. Prodejní stánky budou otevřené od 10 do 21 hodin. Stánky s občerstvením se zavřou až o půlnoci. Trhy potrvají do 6. ledna. Taiko pořádá trhy také na Václavském náměstí a náměstí Republiky. Dohromady v centru Prahy najdou lidé více než sto dřevěných stánků.

O vánočních akcích konaných v Praze informuje na svých webových stránkách Pražská informační služba. „V pátek otevíráme speciální výzdobu pod názvem V podzemí Staroměstské radnice s tématem pražské Vánoce,” řekla Novinkám mluvčí Pražské informační služby Nora Dolanská. Tato akce chce hlavně cizince seznámit s tradičními vánočními zvyky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám