Hlavní obsah

Vánoční knihy - Jeffery Deaver, John Irving i Štěpán Kopřiva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každému pod stromeček alespoň jednu knížku. Hezká představa. Milovníky napínavých příběhů potěší thriller Jefferyho Deavera Hořící drát, a ti, kteří vyhledávají akčí story broušené vtipem, sáhnou po fantasy povídkách Štěpána Kopřivy Holomráz. Poslední noc na Klikaté řece Johna Irvinga je určena všem vyznavačům dobré knihy.

Článek

Jeffery Deaver: Hořící drát

Mistr napínavých thrillerových zápletek Jeffery Deaver přichází již s devátým příběhem, jehož hlavním hrdinou je ochrnutý a geniální kriminalista Lincoln Rhyme.

Elektrická rozvodná síť se může změnit ve zbraň. První strašlivý útok, při němž se autobus městské hromadné dopravy proměnil v hromadu roztaveného kovu, považovali oficiální činitelé za teroristický útok. K vyšetřování byl okamžitě přizván Lincoln Rhyme, který i tentokrát vysílá do terénu Amélii Sachsovou a Rona Pulaského. Zatímco se útoky zběsilým tempem šíří po celém městě a na policii začínají docházet vyděračské dopisy...

Domino, překlad Jiří Kobělka, 472 str., váz., 299 Kč

John Irving: Poslední noc na Klikaté řece

V nejnovějším románu Poslední noc na Klikaté řece se Johnu Irvingovi podařilo vytvořit téměř dynastický román v komorním stylu. Je to také stejně dramatický a znepokojivý příběh jako průlomový bestseller Svět podle Garpa.

Děj nás zavádí do hlubokých lesů novoanglického New Hampshiru, mezi drsné chlapy, dřevorubce a plaviče dřeva, kteří kácí stromy a plaví klády po divokých tocích amerického severu. Hlavního hrdinu si však musí najít každý sám - na první pohled není úplně jasné, kdo je ústřední postavou temného příběhu vyprávěného s hlubokým porozuměním a laskavostí, příběhu, kterému autor vtiskl velice zvláštní, těžko uchopitelnou atmosféru.

Odeon, překlad Libuše Trávníčková, Luboš Trávníček, 576 str., váz., 369 Kč

Colm Tóibín: Brooklyn

Román irského autora Colma Tóibína Brooklyn vypráví prostý příběh obyčejné mladé ženy, která na popud rodiny odejde za prací do New Yorku. Dobrý úmysl sestry a matky podpořený tou nejlepší vůlí ze strany samotné Eilis vede k tomu, že dívka nastoupí cestu do neznáma, do světa, který s ní nemá nic společného, a její ztráta je tím žalostnější, že se jí tak bolestně stýská po něčem tak omezeném, jako bylo její dosavadní živoření v rodném Enniscorthy.

Tóibínova ukázněná, vyrovnaná próza podává detailně prokreslený obraz minulosti, konkrétně irského maloměsta a několika málo ulic ve starém Brooklynu první poloviny padesátých let minulého století.

Mladá fronta, překlad Daniela Theinová, 304 str., váz., 289 Kč

Štěpán Kopřiva: Holomráz

Autor úspěšných akčních sci-fi románů Štěpán Kopřiva přichází s povídkovou sbírkou Holomráz, v níž najdete tři vzájemně propojené fantasy příběhy a tři kratší povídky.

Wolrich je považován za nemocnějšího kouzelníka na světě, ve skutečnosti je to ale lhář, zloděj a podvodník. Do opravdového čaroděje má stejně daleko jako do ušlechtilého hrdiny. Jenže i takový cynický hochštapler se občas ocitne v situaci, která hrdinstvím nepříjemně zavání. A kdy má příležitost někoho zachránit. Někdy jednoho člověka - a někdy dokonce celou říši.

Crew, 288 str., brož., 219 Kč

Ťiang Žung: Totem vlka

Totem vlka je prvním čínským velkým románem, který svou hloubkou a zároveň strhujícím dobrodružným příběhem dokázal přitáhnout pozornost celého světa. Zabývá se střetem čínské zemědělské a mongolské kočovné pastevecké kultury, člověka a přírody, současnosti a historie.

Kniha vypráví autobiografický příběh čínského studenta, který odchází z Pekingu zmítaného politickými bouřemi v době Kulturní revoluce do severočínské mongolské stepi za poznáním prastaré civilizace. Na své pouti se seznamuje se starým moudrým Mongolem, který mu odhaluje tajemství síly a bohatství kultury, která je symbolizována vlkem, vyslancem nebes, jenž má za úkol ochraňovat mongolskou step a zachovávat její přirozenou rovnováhu.

Rybka Publishers, překlad Zuzana Li, 584 str., váz., 398 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám