Hlavní obsah

Vánoční hvězda rozzáří každou domácnost

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční hvězda neboli poinsettie je nedílnou součástí adventního období v mnoha domácnostech. Přitom se jedná o vcelku nenáročnou rostlinu. Stačí pár jednoduchých triků a zůstane krásná ještě dlouho v novém roce.

Foto: stars-for-europe.com

Vánoční hvězda

Článek

Jako každý člen domácnosti, i poinsettie potřebuje naši péči. Nelíbí se jí usazení do vody: pokud ji budete zalévat příliš mnoho, může to vést až ke ztrátě barvy nebo k opadání listů. Je daleko horší zalévat tuto rostlinu příliš, než málo.

I symptomy žízně, jako jsou zvadlé listy, mohou být snadno řešitelné trochou zálivky. V období květu stačí vaší adventní rostlině trocha vody jednou za dva dny. Abyste se vyhnuli skvrnám a hnědým okrajům listů, můžete do zálivky jednou měsíčně přidat jakékoli běžné hnojivo.

Foto: stars-for-europe.com

Vánoční hvězda

Na co dbát při nákupu

Výběr správné rostliny je zásadní faktor. Žádná péče na světě vám nepomůže, nesplňuje-li poinsettie standardy té nejvyšší kvality už přímo v obchodě. Proto byste měli tuto květinu pečlivě vybírat už tam. Nejlepší je taková, která není nijak viditelně poškozena, je hustě zelená a má pučící květy. Je důležité vědět, že - na rozdíl od všeobecného povědomí - nejsou květy barevné vrchní listy, ale malé pupeny v jejich středu.

Také byste měli sledovat, kde se poinsettie nachází přímo v obchodě, ve kterém ji kupujete; neměli byste si například pořídit takovou, která byla umístěna blízko vchodu, kde ji mohl “ofouknout” studený vzduch. Stejně tak byste měli zkontrolovat vlhkost půdy, abyste se přesvědčili, že rostlinka byla dostatečně zalévána. Po zakoupení si ji nechte v obchodě pečlivě zabalit a nenechávejte ji v zimním chladu příliš dlouho.

Foto: stars-for-europe.com

Vánoční hvězda

Správné umístění

I když je v mnoha jazycích známa jako vánoční hvězda, poinsettie ve skutečnosti vůbec nemá ráda chlad. Studený vzduch ji rychle ničí. Nejspokojenější je při pokojové teplotě mezi 15 až 22 stupni Celsia, ale zvládne i větší výkyvy. Dlouho si budete užívat barevnou krásu této rostliny, když ji budete udržovat na světlém místě s trochou přímého slunce, ale ve větší vzdálenosti od topení.

Foto: stars-for-europe.com

Vánoční hvězda

Reklama

Související témata:

Související články

Barvou letošních Vánoc je šedá

Tradičními barvami Vánoc vždy byly zlatá, červená a zelená. I Vánoce ovšem podléhají módě. Letos tedy tradiční barvy ustupují do pozadí a nahradit se je chystá...

Výběr článků

Načítám