Hlavní obsah

Vánoční dárky pro technické nadšence

Novinky, mif

Vánoce se nezadržitelně blíží. I na poslední chvíli se dá ale sehnat spousta zajímavých vychytávek, které udělají radost snad každému technickému nadšenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Radost udělá i drobnost za pár stokorun. Může jít o flash disk či rychlou paměťovou kartu do fotoaparátu nebo mobilu. Stejně tak to může být například i wi-fi extender, který dokáže signál stávající wi-fi sítě prodloužit klidně i o několik desítek metrů.

Velké oblibě se v poslední době těší také nejrůznější bluetooth reproduktory a bezdrátová sluchátka. Obě kategorie zařízení těží především ze stoupající popularity chytrých telefonů, právě k nim se bezdrátové reproduktory a sluchátka připojují nejčastěji.

Klávesnice a myš netřeba. Špičkový herní notebook je možné ovládat očima

Hardware

Notebooky, tablety a hybridy

Velké popularitě se těší také tablety. Ty nejlevnější se dají pořídit už za méně než dva tisíce korun. Samozřejmě za výkonnější verze vybavené lepšími obrazovkami si zájemci připlatí klidně i několik tisíc korun.

Zajímavou volbou jsou také hybridy, které se snaží skloubit výhody notebooků i tabletů. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový, díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj klidně i vytvořit tablet. Jednoduše se odpojí klávesnice.

Nové akční kamery GoPro jsou venku. Co umí?

Hardware

Potěší i fotoaparát či kamera

Pod stromkem jistě potěší nový fotoaparát. A dárek to nemusí být vůbec drahý, ty nejlevnější modely se v obou případech dají dnes sehnat již okolo tisícovky. Největší oblibě se těší především kompaktní přístroje, protože se vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží.

Ceny pokročilejších digitálních zrcadlovek, které cílí především na náročnější uživatele, jsou výrazně nižší než před lety. Základní modely je tak možné zakoupit už za méně než deset tisíc korun. V porovnání s nejlevnějšími kompakty je přitom obrazová kvalita citelně vyšší.

Samostatnou kategorii pak tvoří videokamery. Oblibě se těší především modely se zvýšenou odolností. Ty se využívají nejčastěji při sportech a zpravidla jim nevadí prach, voda ani sníh.

Fitbit Versa 2: chytrý asistent na zápěstí

Jedním z největších lákadel modelu Versa 2 je inovativní funkce pro sledování spánku Sleep Score. Ta zobrazuje v aplikaci Fitbit noční skóre a přináší lepší vhled do kvality spánku. Skóre je založeno na srdečním tepu (během spánku a odpočinku), neklidu během noci, době v probuzeném stavu a spánkových fázích.

Sleep Mode dovoluje vypnout displej a ztišit veškeré notifikace pro lepší a nerušený spánek. Sleep Mode lze použít také kdykoliv, kdy si uživatel nepřeje být rušen.

Chytré buzení zase využívá strojového učení, které umožní buzení v optimálním spánkovém cyklu v rozmezí přednastaveného 30minutového intervalu. Uživatelé se tak budou probouzet mnohem více fit. Tato funkce bude nicméně brzy součástí všech chytrých hodinek Fitbit.

Foto: archív výrobce

Fitbit Versa 2

Funkcí je samozřejmě daleko více, nechybí například Fitbit Pay, tedy možnost jednoduchého bezkontaktního placení bez potřeby mít u sebe peněženku nebo mobilní telefon. V tuto chvíli mohou v České republice platit skrze Fitbit Pay klienti Moneta Money Bank, Komerční banky či mBank. Obyvatelé Slovenska mohou využít Fitbit Pay v síti 365.bank a Poštové banky.

Výrobce také nově přináší do svých chytrých hodinek hudební aplikaci Spotify, která umožní předplatitelům Spotify Premium ovládat svou hudbu a podcasty přímo na svém zápěstí. Nechybí možnost jednoduchého přehrávání skladeb a úprav svých oblíbených playlistů.

Aplikace Spotify tak přináší uživatelům Fitbit další motivaci během oblíbených aktivit. Uživatelé si dále mohou uložit do zařízení více než 300 oblíbených skladeb a přehrávat své oblíbené playlisty v aplikaci Deezer.

Fitbit Versa 2 nabídnou always-on display s více než dvoudenní výdrží na jedno nabití. Je tak mnohem snazší sledovat své statistiky během oblíbených aktivit. Čtvercová dotyková obrazovka se ukrývá v hliníkovém pouzdře. Vylepšen byl ve srovnání s předchůdcem také výkon hodinek.

  • Klady: líbivý vzhled, množství nabízených funkcí
  • Zápory: hodinky komunikují s majitelem pouze anglicky
  • Cena: 5200 Kč

Withings BPM Core: zdraví pod kontrolou

V dnešní době existuje celá řada chytrých přístrojů, díky kterým můžeme držet své zdraví pod kontrolou i v domácích podmínkách. Jedním z nich je model Withings BPM Core, který kombinuje stylový design s lékařskými funkcemi, jež jsou tradičně dostupné pouze v klinickém prostředí.

Spolu s monitorováním krevního tlaku a srdeční aktivity zaznamenává také EKG pro identifikaci fibrilace síní, což je mimochodem nejčastější setrvalou poruchou srdečního rytmu a hlavním faktorem vzniku mrtvice.

Foto: archív výrobce

Withings BPM Core

Kromě toho nabídne digitální stetoskop, který naslouchá srdečním abnormalitám, aby včas detekoval onemocnění srdečních chlopní. Toto onemocnění je charakteristické poškozením jedné ze čtyř srdečních chlopní, při kterém může být vyžadován chirurgický zásah.

Lidé s vysokým tlakem bývají více ohroženi rizikem poškození chlopní a fibrilace síní, přičemž několik klinických studií prokázalo silnou korelaci mezi těmito třemi stavy.

Fibrilace síní však bývá často nedostatečně diagnostikována, protože symptomy nejsou kontinuální a mohou být snadno přehlédnuty během návštěvy u lékaře. Onemocnění srdečních chlopní pak bývají asymptomatická na samotném počátku. Možnost sledovat všechny tyto tři podmínky současně zcela mění pravidla hry.

Během 90 vteřin může Withings BPM Core provést všechna uvedená měření. Srdeční tep, krevní tlak a zaznamenávání EKG jsou zobrazovány na LED displeji a zároveň přenášeny do aplikace Health Mate v telefonu.

EKG hodnoty a záznamy ze stetoskopu jsou vyobrazeny v aplikaci spolu s kvalitou EKG signálu (normální sinusový rytmus, fibrilace síní nebo neprůkazné) a potenciální detekcí onemocnění srdečních chlopní. Všechna data, měření, grafy a stetoskopické záznamy mohou být okamžitě sdíleny s osobním kardiologem a lékařem.

  • Klady: naměřená data mohou být sdílena s lékařem
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 6300 Kč

Asus ZenBook 14: dva displeje v akci

ZenBook 14 od společnosti Asus patří k nejkompaktnějším a nejelegantnějším strojům na trhu. Je vybaven velmi tenkým rámečkem okolo displeje, navíc má ještě druhý displej umístěný místo touchpadu. Výrobce tuto technologii nazývá ScreenPad 2.0.

Uživatel tento prvek může používat jako klasickou náhradu za běžnou myš, zároveň na něm ale může zobrazovat multimediální obsah a prostřednictvím něj intuitivně ovládat nejrůznější aplikace – v praxi se to hodí pro hudební aplikaci Spotify či například profesionální grafický program Adobe Photoshop.

Stejně tak může ScreenPad 2.0 sloužit jako lišta pro připnutí zkratek a ikon programů.

Foto: archív výrobce

ZenBook 14

Foto: archív výrobce

ZenBook 14

Stydět se rozhodně tento kompaktní stroj nemusí ani za svou další výbavu. Jak již samotný název napovídá, je vybaven 14palcovou obrazovkou s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Grafický výkon přitom zajišťuje dedikovaná karta Nvidia GeForce MX250 s 2GB vlastní pamětí.

V útrobách laptopu pak tepe procesor Intel Core i5-10210U Comet Lake, jehož čtyři jádra jsou v základu taktována na 1,6 GHz. V případě potřeby se však tento čip dovede přetaktovat až na 4,2 GHz.

Do vínku dostal model ZenBook 14 také 8 GB operační paměti a 512GB úložiště ve formě rychlého SSD disku.

Na cestách notebook pohání tříčlánková baterie, která jej udrží v chodu po dobu více než 12 hodin. To by tedy v praxi mělo stačit na provoz bez napájecího adaptéru po celý pracovní den. Vše mimochodem pracuje pod operačním systémem Windows 10 Home.

  • Klady: dva displeje, solidní výkon
  • Zápory: navzdory vysokému výkonu se na hry hodí jiné modely
  • Cena: 29 500 Kč

Fujifilm Instax LiPlay: vyfotit a vytisknout

Instantní fotoaparáty v poslední době zažívají renesanci. Možnost vyfotit nějakou scénu a danou momentku rovnou vytisknout evidentně učarovala celé řadě lidí. Jedním z modelů, který se přesně takovými dovednostmi chlubí, je Fujifilm Instax LiPlay. Umí toho navíc daleko více.

Snímky je možné pořizovat nejen samotným fotoaparátem, ale také vlastním chytrým telefonem – v takovém případě pak Instax LiPlay poslouží jen jako mobilní tiskárna. Mimochodem podobné mobilní tiskárny se v obchodech prodávají za podobné částky jako tento hybridní fotoaparát.

Foto: archív výrobce

Fujifilm Instax LiPlay

Jednou z největších zajímavostí je pak možnost zaznamenat snímky se zvukovým záznamem. Stačí stisknout příslušné tlačítko a společně s momentkou se vytiskne také speciální QR kód. Po načtení v mobilní aplikaci pak kdokoliv může slyšet, co se v době pořizování snímku v daném místě dělo. Vzpomínky na papíře tak bez nadsázky ožívají.

Všechny pořízené momentky je ještě před vytištěním možné prohlížet na 2,7palcovém dotykovém displeji. Rozlišení fotoaparátu je pět megapixelů a objektiv nabízí pevnou ohniskovou vzdálenost 28 mm.

Zařízení je schopno automaticky upravovat citlivost ISO v rozmezí 100 až 1600. Díky rozměrům 82,5 x 122,9 x 36,7 mm jde o nejkompaktnější instantní fotoaparát s hybridní technologií na trhu.

Vytištěné momentky mají rozměr 62 x 46 mm, přičemž potřeba jsou speciální papíry. Jeden přitom vyjde zhruba na 25 korun, je však možné pořídit výhodnější sety s více papíry, které vyjdou ještě levněji. Akumulátor by měl na jedno nabití pořídit 100 snímků.

  • Klady: LCD displej, možnost připojení mobilu
  • Zápory: nemá možnost uchycení stativu
  • Cena: 4000 Kč

IKEA Symfonisk: prémiový zvuk nabídne i lampa

Společnost IKEA se před nějakou dobou vrhla vedle výroby nábytku také na tvorbu zajímavých reproduktorů. Pomáhá jí v tom americká společnost Sonos, která je ve světě vyhlášená kvalitou svých reproduktorů.

Oba podniky se přitom nebojí ani velmi odvážných kreací, v dobře hrající reproduktor proměnily například i lampu. Ta se na první pohled příliš neliší od tradičních světel, která jsou umístěna na našich nočních stolcích. Umí toho ale pochopitelně daleko více.

Foto: archív výrobce

Lampa jako reproduktor

Foto: archív výrobce

Policový reproduktor řady Symfonisk

Můžete si prostřednictvím ní pouštět hudbu, podcasty nebo rádio přes wi-fi, aniž by vás rušilo zvonění telefonu nebo upozornění. Hudba hraje dál, i když je váš telefon nebo tablet z dosahu. Novinka totiž podporuje všechny hlavní služby umožňující streamování hudby, a to například i Airplay 2 od Applu.

Lampa samozřejmě může být použita jako externí reproduktor například pro domácí kino. Je však nutné pro stereo efekt koupit Symfonisky hned dva. Případně je možné celý systém párovat s dalšími výroky od společnosti Sonos.

Vyzdvihnout si tento dobře hrající výdobytek moderní techniky zaslouží také pro svůj líbivý design. Stínidlo totiž u každé lampy vyfoukal ručně sklenář. Mimochodem, i když lampu zhasnete, reproduktor bude hrát dál.

V rámci řady Symfonisk nabízí výrobce také policové reproduktory, které je možné jednoduše položit na stůl, případně je pověsit na zeď či přidělat na speciální konzoli. Ke všem modelům je možné dokoupit také speciální dálkový ovladač zvuku.

  • Klady: netradiční design, dobrý zvukový projev
  • Zápory: policový reproduktor bez lampy vyjde o 2000 Kč levněji
  • Cena: 4690 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Co umí nejlepší chytré telefony na trhu

Hned několik velkých výrobců mobilů odhalilo v uplynulých týdnech své nové vlajkové lodi. Novinky slibují v první řadě špičkový výkon, díky němuž dovedou...

S novými notebooky se roztrhl pytel

Hned několik velkých výrobců přispěchalo v uplynulých týdnech s novými notebooky. Novinky lákají na špičkový výkon i praktické konvertibilní konstrukce, díky...

Výběr článků

Načítám