Hlavní obsah

Vánoce budou nejspíš na břečce, předpovídají meteorologové

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romanticky bílé Vánoce na sněhu se letos podle všeho na většině území konat nebudou. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve své pravidelné dlouhodobé předpovědi očekává pro závěr roku teploty nad nulou a sněhové srážky jen ve vyšších polohách. V nížinách se má sněžení střídat s deštěm.

Vánoce budou nejspíš na břečce, předpovídají meteorologovéVideo: Novinky

 
Článek

V období od 11. do 20. prosince má převládat zataženo až oblačno s občasným sněžením, přechodně místy i polojasno. "V druhé polovině období budou převládat srážky dešťové nebo i mrznoucí, od vyšších poloh postupně opět srážky sněhové," uvádí předpověď.

Noční teploty se budou pohybovat mezi -2 a -8 stupni. Přechodně však může být i chladněji a při zmenšené oblačnosti budou noční minima klesat i k -15 stupňům. Výjimkou bude období uprostřed dekády, kdy by mohly teploty klesat pouze mírně pod nulu.

Přes den se bude rtuť teploměru držet nejčastěji mezi -7 a -1 stupněm, v druhé polovině období vystoupá k intervalu od -3 do 3 stupňů.

Bílé Vánoce jen na horách

Pro období od 21. do 31. prosince předpovídají meteorologové "zataženo až oblačno s občasným deštěm, který se bude střídat se sněžením."  Výlučně sněhových srážek se však dočkají lidé pouze ve vyšších polohách.

Noční teploty spadnou na nulu až -6 stupňů, denní se budou pohybovat mezi 1 až 5 stupni nad nulou.

Počátek nového roku nabídne pokračování oblačného počasí. Od 1. do 10. ledna by mělo být nejčastěji zataženo se sněhovými přeháňkami a s nočními teplotami mezi -2 a -8 stupni, denní očekávají meteorologové nejčastěji kolem nuly.

Reklama

Výběr článků

Načítám