Hlavní obsah

Vánoce budou nadprůměrně teplé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rtuť v teploměrech se v uplynulých letech pohybovala v druhé půlce prosince většinou pod bodem mrazu i během dne. Letos ale meteorologové očekávají nadcházející dva týdny teplotně nadprůměrné, ochladit se má až na konci měsíce. Plyne to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil v sobotu Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Mukesh Gupta, Reuters

Sněhu se na Vánoce nejspíše nedočkáme. Ilustrační snímek

Článek

„Období od 15. prosince 2014 do 11. ledna 2015 bude jako celek s největší pravděpodobností teplotně nadprůměrné. První polovinu období očekáváme teplotně nadprůměrnou, druhou polovinu teplotně blízko dlouhodobým průměrům,“ uvedli meteorologové v předpovědi.

Příští týden bude nadprůměrný s devadesátiprocentní pravděpodobností, ještě v pondělí se budou nejvyšší denní teploty pohybovat mezi 4 a 8 °C. Na konci týdne by se pak rtuť v teploměrech měla vyšplhat na 6 až 10 °C.

I týden mezi 22. a 28. prosincem bude teplotně nadnormální a až poté by měly teploty poklesnout k průměru. Sněhu se tak na Vánoce nejspíše nedočkáme.

Počasí pokazí srážky

Srážky budou nadnormální v prvním a posledním sledovaném týdnu s 60procentní pravděpodobností. Průměrné a až podprůměrné by měly být v předvánočním týdnu a jednoznačně podprůměrné mezi 22. a 28. prosincem.

V průměru ve sledovaném období spadlo mezi lety 1981 a 2010 43 mm srážek.

Průměrná teplota v tomto období činila -1,3 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1963 s - 7,6 stupni, nejteplejší rok 2007 s 3,5 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám