Hlavní obsah

Tipy na designové dárky z betonu

Novinky, Jana Nesvadbová

Ačkoli beton má většina lidí v mysli spojený zvláště s interiéry zařízenými v industriálním stylu, lze tento materiál použít i v jiném prostředí. Designéři mu totiž dokážou vtisknout velkou porci jemnosti a elegance, která zkrášlí i domov v minimalistickém stylu.

Foto: Gravelli

Elegantní mísy z betonu v různých odstínech se prodávají v různých velikostech samostatně, nebo v setu. Cena za trojdílný set s průměry 19, 27 a 35 cm v antracitové barvě činí 4200 Kč.

Článek

Betonu v českých zemích historie a někteří politici neprokázali právě dobrou službu a v myslích mnoha jej odsunuli na hromadu při nejlepším nezajímavého materiálu určeného pro velkokapacitní rezidenční zástavbu postrádající ducha. Současní mladí tvůrci se proto krůček po krůčku – a velice úspěšně – snaží betonu vrátit ve světě designu pozici, kterou si zaslouží.

Je to totiž materiál stejně dobrý jako kterýkoli jiný a při současných moderních možnostech výroby je velice přizpůsobivý. Může mít spoustu barev, různou hrubost a zrnitost, lze jej vylévat do forem a vytvářet z něj jen relativně tenké a přesto pevné útvary, dokonale splní svou funkci jako nosné prvky kompletního díla.

Může být dominantním materiálem, stejně tak dobře umí skromně ustoupit do pozadí a nechat vyniknout dalším materiálům s nimiž jej lze efektně kombinovat; ať je to sklo, kov, nebo dřevo.

Právě tak hotový designový doplněk z betonu může být v místnosti výrazným solitérem, anebo jen decentním doplněním, které ale všímavému hostu určitě neunikne.

Výrobci betonových designových doplňků nabízejí svá díla, ale mnozí z nich právě tak rádi vytvoří výrobek na zakázku, nad jehož podobou se svým klientem rádi popřemýšlejí a s ochotou se postaví výzvě, kterou jim zákazník vymyslí. Beton je totiž v jejich očích zajímavou a neokoukanou horou, jíž lze s úspěchem zdolat, přestože je její terén náročný.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na dárky, kterými potěšíte

Letos se více než jindy při nákupu vánočních dárků obracíme na e-shopy, ať už zboží koupíme přímo na nich a vyzvedneme si je od dopravce, na výdejním místě,...

Výběr článků

Načítám