Hlavní obsah

Tipy na dárky pro nadšené cestovatele i dobrodruhy

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok cestování příliš nepřál. Až se však začne blýskat na lepší časy, vyplatí se být připravený. Přinášíme vám proto tipy na vánoční dárky, které potěší snad všechny nadšené cestovatele a dobrodruhy, ať už preferují klidnou městskou turistiku, nebo spíše hory a odlehlou divočinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Základní vybavení

Základem snad každého cestování, ať už míříte do města, nebo do divočiny, je příruční kufr či krosna. Ty opravdu kvalitní vyjdou v řádu i několika tisíc korun, ale zase se jedná o investici, která se vyplatí a nějaký čas vydrží.

V případě příručního kufru je lepší vsadit na látkové, protože u nich nehrozí, že se při manipulaci na letišti poškodí. Krosnu je pak nutné volit i v závislosti na tom, zda její majitel bude podnikat spíše méně náročnou turistiku či nikoli.

Do krosen, které mají speciálně vystlaná a odvzdušněná záda se toho vejde spíše méně, na výlety však postačí.

Lidé, kteří létají na dálkových linkách, moc dobře vědí, jak důležité je pohodlí. Pokud navíc cestujete ekonomickou třídou, máte omezený prostor. K vyššímu komfortu pomohou polštářky na krk. Jejich cena se velmi liší.

Zatímco ty obyčejnější seženete i za zhruba 200 korun, propracovanější vyjdou klidně i na tisíc. K polštářku pak můžete přihodit ještě masku na oči, jejíž cena se rovněž liší v závislosti na provedení. Stojí v řádu stovek korun.

Foto: Profimedia.cz

Polštářek a maska na spaní dopomohou k většímu komfortu v letadle.

Při cestování, kdy člověk často stráví většinu času mimo dosah zásuvek, se hodí neopomenout ani takovou základní věc, jako jsou powerbanky. Při městské turistice stačí ty obyčejné, které nabijete klasicky přes kabel. Dobrodruzi pak uplatní solární powerbanky. Obojí vás vyjde kolem tisíce korun a výš. Levnější powerbanky mají nižší kapacitu a většinou na moc nabití nevydrží.

Pokud při cestování často trnete hrůzou, jestli jste nepřekročili váhový limit zavazadla, jistě by se vám hodila ruční váha. Na ni kufr či krosnu zavěsíte a hned víte, na čem jste. Váha se dá pořídit za zhruba 300 korun.

Inspirace není nikdy dost. Kniha 1000 míst, která musíte vidět, než zemřete, jí nabízí mnoho. Vhod mohou přijít i knižní turističtí průvodci. Těmi nejznámějšími jsou Lonely Planet a Rough Guides.

Foto: Profimedia.cz

Knižní průvodce Lonely Planet přijde vhod i v digitální době.

2. Pro dobrodružné duše

Zmizet z města do přírody a pořádně si vyvětrat hlavu je fajn. Člověk ale musí být dobře připraven. Univerzálním pomocníkem jsou multifunkční šátky Buff, které lze využít opravdu různorodě — jako čelenku, potítko nebo zkrátka na zahřátí krku.

Cena šátků se liší podle toho, na co jsou určeny. Extra hřejivé stojí kolem 700 korun i více, zatímco ty z lehčího materiálu asi 400 korun. Stejně vhod přijde oblečení z merino vlny, které omezuje zápach při pocení.

Klasikou, kterou neopovrhne žádný dobrodruh ani dobrodružka, je švýcarský nůž. Jeho široké uplatnění přijde vhod v přírodě, při otevírání konzerv, některé nože v sobě mají i párátko nebo pinzetu. Lepší kusy stojí kolem tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarský nůž je šikovný pomocník na dobrodružství v přírodě.

Při delším pobytu v divočině se vyplatí mít chlorové tablety na čištění vody. Ty se dají koupit v prodejnách se sportovním vybavením, ale třeba i v army shopech. Balení o 100 tabletách vyjde na zhruba 500 korun.

Neméně důležitým artiklem je cestovní lékárnička. V ní by neměly chybět základní věci jako obvazy, nůžky, náplasti a podobně. Existují také lékárničky vyrobené podle vojenských standardů, které se dají připevnit na pásek či k batohu.

3. Drobnosti

Pro turisty, kteří rádi sbírají razítka, je pas neodmyslitelným parťákem při cestách. A takový pas si zaslouží nějaké stylové pouzdro. Vybírat se dá z nepřeberného množství podle osobnosti majitele. Pouzdra na pas jsou jednobarevná, s různými motivy, většinou se do nich dají schovat ještě karty.

Kdo se chce procestovanými destinacemi kochat nejen v pase, tomu by doma neměla chybět stírací mapa světa. Kromě ní ale existuje i stírací mapa jen pro Českou republiku s hrady, zámky, městy a dalšími zajímavostmi. Hezkou velkou mapu pořídíte za zhruba 500 korun.

Pokud si nejste jistí, zda v zahraničí nemají jiné zásuvky, jako například ve Velké Británii, vyřeší za vás toto dilema univerzální adaptér. S ním se totiž připojíte snad úplně všude.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám