Hlavní obsah

Stromek po Vánocích nemusí skončit u popelnic. Lze si ho půjčit v květináči

Kristýna Léblová, Magdalena Žohová, Novinky, Kristýna Léblová, Magdalena Zohová
Praha

Blíží se Vánoce a s nimi i každoroční přípravy. Kromě pečení cukroví jejich atmosféru jednoznačně dokresluje i stromek. Někteří lidé tak řeší dilema, jaký letos pořídit. Živý neboli řezaný, nebo umělý? Řešením může být i stromeček v květináči, který je nejen živý, tedy voní, ale po Vánocích najde další využití a neskončí tak u popelnic.

Stromek po Vánocích nemusí skončit u popelnic. Lze si ho i půjčit v květináčiVideo: Novinky

 
Článek

Novinkou posledních let je zapůjčení živého stromku v květináči. Má všechny výhody jako řezaný a k nim i jednu navíc – po Novém roce neskončí u popelnic.

Majitel firmy Půjčovna stromků Vojtěch Stránský půjčuje stromky už devět let. Původně si ho bral pouze k sobě domů.

„Já se živím jako zahradník, když jsem potřeboval stromek na Vánoce, tak místo abych nějaký řezal nebo kupoval, vzal jsem jeden v květináči, který jsem měl ve firmě, domů přes Vánoce. Ze začátku jen na dva tři dny.“

Vánoční strom na Staroměstském náměstí bude sloužit dobré věci

Vánoce

Pak přišla myšlenka se o nápad podělit. „Postupně jsme stromek půjčovali i přátelům, přišli jsme na to, že uvnitř květináče vydrží nějakou dobu a pak mě napadlo zkusit to takhle komerčně,“ říká Stránský.

Momentálně je výpůjční doba 14 dní. Každý rok je k dispozici 150 stromků, které se průběžně obnovují.

Foto: Novinky

Zahradník Vojtěch Stránský má na svém pozemku 150 stromků v květináči.

V půjčovně je stromek zpravidla dva roky, odkud následně putuje zpět do půdy, aby se mohl vzpamatovat a zesílil. „Pokud doroste, zkrásní do velikosti, která se nám hodí, můžeme ho ještě znovu půjčit. Když je moc velký, skončí někde v soukromé zahradě, nebo v parku, normálně jako rostlina, kterou koupíte v zahradnictví,“ vysvětlil zahradník.

Foto: Novinky

Stromek v květináči se půjčuje na 14 dní.

Češi podle něj o službu zájem mají, půjčoven je ale málo, poptávka tedy převyšuje nabídku. Výpůjční cena se pohybuje okolo 500-1300 korun podle druhu.

Jeden takový stromek si pořídila i pražská firma Quanti. „Je to skvělá příležitost trošku se starat o tu naši přírodu a tím, že se o něj staráme, se do ní jednou bude moct vrátit a třeba i zasadit a bude z něj krásná velká jedle,“ vysvětlila PR manažerka firmy Michaela Horníková.

Tradice vánočních stromků se u nás rozšířila v druhé polovině 19. století. Ze začátku si je mohly dovolit pouze bohaté měšťanské rodiny. Nějakou dobu se u nás dokonce prodávaly umělé stromky vyrobené z kartonu, o ty ale lidé moc zájem nejevili.

Jak bezpečně přepravit vánoční stromek? Stačí dodržet několik jednoduchých pravidel

AutoMoto

Zdobí se ozdobami z nejrůznějších materiálů - skleněnými, slaměnými, papírovými a dalšími. Každá domácnost má tak doma svůj unikát.

Tradičně nejoblíbenějším stromkem u nás je kavkazská jedle. Každoročně se řezaných stromků dohromady prodá přes jeden milion kusů.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám