Hlavní obsah

Španělské děti si na dárky musí počkat až na Tři krále

Novinky, Veronika Housková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Španělsku začíná vánoční období stejně jako u nás na přelomu listopadu a prosince. V ulicích se objevují vyzdobené výlohy obchodů, první vánoční trhy, pouliční prodejci pečených kaštanů, betlémy a stromečky. Španělsko se ale liší od České republiky tím, že zatímco u nás mrze, tak Španělé si užívají poměrně příjemných podzimních teplot okolo 14 stupňů, ale i některé vánoční tradice a zvyky jsou u nich zcela odlišné.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční strom na náměstí Puerta del Sol v Madridu

Článek

Vzhledem k tomu, že je Španělsko velmi věřící země, nesou se celé vánoční svátky v církevním duchu. Lidé hojně navštěvují kostely, mše, všude v okolí kostelů se objevují živé obrazy betléma. Nejslavnostnější mše se konají 25. prosince, 1. a 6. ledna.

Vánoce ve Španělsku začínají 22. prosince, kdy se tradičně vyhlašují výsledky mimořádné vánoční prémie velké národní loterijní hry El Gordo, která je považována za jednu z největších na světě. Takto se zahajují svátky již od roku 1763. Výhra se pohybuje okolo dvou miliónů eur a bývá rozdělena mezi několik výherců, kteří dostanou jistě velmi radostný předvánoční dárek.

Štědrý den se ve španělštině řekne La Nochebuena (Dobrá noc). V tento den se tradičně scházejí rodiny a společně všichni pomáhají při přípravě štědrovečerní večeře. Slaví se celý den, hoduje, zpívá se kolem vystavěného betléma s jesličkami až do pozdních nočních hodin. Podle tradice jsou jesličky až do půlnoci prázdné. Je zvykem, že nejmladší z rodiny položí Ježíška do jesliček přesně o půlnoci. Španělé stejně jako Češi chodívají na tradiční vánoční půlnoční mši, která se nazývá La Misa del Gallo (Kohoutí mše).

Španělské štědrovečerní menu: kachna, ryby nebo jehněčí

Jednotná štědrovečerní večeře v podstatě neexistuje, liší se region od regionu. Španělé jedí například jehněčí, kachnu, tresku, mořské plody nebo jiné druhy masa. V některých oblastech se podává pečený krocan nebo kapoun s nádivkou z kaštanů, jablek nebo sušených švestek. K tomu se podávají artyčoky s bešamelovou nebo mandlovou omáčkou a červené zelí. Mezi tradiční nápoje patří šumivý španělský sekt Cava, nesmí chybět ani sladká vína jako Moscatel nebo sherry Oloroso.

Součástí vánoční tabule jsou také sladkosti. Mezi typické cukrovinky patří turrones, tedy cukroví z nugátu, různé druhy máslových sušenek, marcipán, sušené ovoce nebo citrónový dort s kandovaným ovocem. Klasické vánoční cukroví, jako ho známe my, Španělé nepřipravují.

Poslední prosincový den je stejně jako u nás zasvěcen La Nochevieja (Silvestru) a rozloučení se starým rokem. O půlnoci Španělé dodržují rituál pojídání kuliček hroznového vína, aby si zajistili bohatý nový rok. Při každém úderu zvonů sní jednu kuličku vína a tím se rozloučí s jedním měsícem v roce.

Dárky přiváží Tři králové

Pro děti však Vánoce nevrcholí Štědrým dnem jako v Čechách. Ve Španělsku nenosí dárky ani Ježíšek, ani Santa Claus. Děti si musí počkat až do 6. ledna, kdy podle tradice přijíždějí a přiváží dárky Los Tres Reyes Magos, tedy Tři králové, kteří hledají božské dítě. Šestý leden je tedy ve Španělsku jedním z nejdůležitějších a nejveselejších vánočních dnů. Děti den předem připraví boty se slámou a mrkví pro koně králů a následující ráno v nich najdou dárky.

Na den Tří králů nemůže na slavnostní tabuli chybět tradiční preclík ve tvaru koruny. Preclík se připravuje ze sladkého těsta a je zdoben kandovaným ovocem, které má vypadat jako drahokamy. Uvnitř preclíku je schovaný malý dáreček. Ten, kdo ho ve svém kousku objeví, se pro sváteční den stává králem domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám