Hlavní obsah

Skoro třetina žároviček na vánoční stromky je nebezpečná

– Brusel

Téměř třetina ozdobných žároviček na vánoční stromky je nebezpečná. Vyplynulo to ze šetření Evropské komise. Při jejich používání hrozí spotřebitelům poranění elektřinou, mohou také způsobit požár.

Článek

Brusel testoval takzvané světelné řetězy od listopadu 2007 do května 2009 v pěti zemích unie, inspektoři prozkoumali téměř 200 vzorků, z nichž celá řada nesplnila hned několik kritérií najednou.

"Spotřebitelé chtějí při vánočních nákupech za svoje peníze odpovídající hodnotu, ale nikdy na úkor bezpečnosti. Tato zpráva má sloužit jako varování. Buďte tedy ostražití a opatrní. Jedině tak mohou všichni prožít šťastné a veselé vánoční svátky," řekla novinářům eurokomisařka pro ochranu spotřebitele Meglena Kunevová.

Bezpečnostní standardy nesplnilo celkem 30,4 procenta vánočních světelných řetězů, které jsou běžně v prodeji. Více než čtvrtina těchto produktů měla závažné problémy s elektrickou izolací a uživatelům hrozil bezprostřední úraz elektrickým proudem. Celkem 23 procent elektrických světelných řetězů mohlo způsobit požár. Mívají totiž příliš tenké vodiče, což zvyšuje nebezpečí jejich přehřátí a následného požáru.

Problémy s vánočními řetězy nejsou neznámou ani pro Česko. Elektrotechnický zkušební ústav v Praze testoval řetězy před dvěma lety a z 12 výrobků bylo celkem sedm závadných a celkem tři nebezpečné. Nejméně kvalitní tehdy byly řetězy zakoupené ve stánku.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakušané se chtějí zbavit Santy Clause

Ať žije Ježíšek a Santa Claus se vrátí tam, odkud přišel! To hlásá nová rakouská skupina Pro-Christkind, jež chce zachránit Ježíška, který je tradičním...

Výběr článků

Načítám