Hlavní obsah
Silvestrovské chuťovky

Silvestrovské pohoštění: tipy na rychlé a přitom výtečné chuťovky

K silvestrovským oslavám patří kromě dobré zábavy a pití také výborné pohoštění. Tím, že letošní oslava příchodu nového roku připadá na všední den a ne všichni mají možnost dovolené, a tedy dostatek času na přípravu, máme pro vás několik tipů na rychlé a přitom výtečné chuťovky.

Silvestrovské chuťovky
Silvestrovské pohoštění: tipy na rychlé a přitom výtečné chuťovky

 Silvestrovská pecka - makové krekry s guacamole

Makové krekry s guacamole

Foto: Český modrý mák

INGREDIENCE
  • 1 listové těsto
  • 1 hrst celého máku 
  • 1 vejce 
  • 3 avokáda 
  • 2 rajčata 
  • 1 malá červená cibule 
  • 1 stroužek česneku 
  • 1 hrst koriandru 
  • sůl, pepř 
  • 1 limeta

 POSTUP:

  • Nejdříve si předehřejte troubu na 170 °C.
  • Mezi tím si vyválejte listové těsto dotenka. Potřete rozšlehaným vejcem a hojně posypte celým mákem.
  • Z těsta pak pomocí nože či rádélka vykrajujte trojúhelníčky, které upečte dozlatova (3–5 minut).
  • Než makové „nachos“ vystydnou, stihnete připravit guacamole (avokádovou pomazánku).
  • Zralé avokádo pomocí vidličky rozmačkejte na hrubou pastu.
  • Přidejte na kostičky nakrájené rajče, které jste předem zbavili semínek, šťávu z limetky, posekaný koriandr, sůl, pepř a nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Vše promíchejte a ihned podávejte.

TIP: Pokud budete guacamole podávat až za pár hodin, přikryjte ho potravinářskou fólii. Zamezíte tak přístupu vzduchu a následnému hnědnutí, ke kterému má avokádo sklony.

Zeleninové chipsy s citronovým dipem

Zeleninové chipsy s dipem

Foto: archív firmy

INGREDIENCE
  • 3 brambory
  • 1 řepa
  • 3 mrkve
  • 1 malý celer
  • 2 petržele
  • sůl
  • olivový olej
  • 250 ml zakysané smetany
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl

 POSTUP

  • Očistěnou zeleninu si nakrájejte na velmi tenké plátky. Pro ty, kteří nevlastní nářezák či speciální kráječe, postačí i škrabka. Tenké plátky si rozprostřete, bohatě osolte a nechte „vypotit“.
  • Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osušte papírovou utěrkou a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Zeleninovou směs jemně postříkejte olivovým olejem a pečete v předehřáté troubě na 180 °C, zhruba 15–20 minut.
  • Chipsy podávejte se zakysanou smetanou promíchanou s citronovou šťávou a solí.

TIP: Pro tento recept se vám bude hodit olivový olej ve spreji. K chipsům se bude výborně hodit i česnekový nebo bylinkový dip. Zkuste do dipu přimíchat i lžičku celého modrého máku pro ozvláštnění chuti.

Sýrové tyčinky

Sýrové tyčinky

Foto: archív firmy

INGREDIENCE
  • 100 g hladké mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce mléka
  • 100 g nastrouhaného sýru Gran Moravia nebo Provolone piccante
  • 80 g másla
  • žloutek na potření
  • na ozdobu pepř, sůl, sezam, sýr

POSTUP:

  • Všechny suroviny spojte v těsto, které nechte v lednici minimálně 30 minut odležet.
  • Poté těsto vyválejte na tenčí plát a radýlkem vytvořte tyčinky.
  • Potřete žloutkem a ozdobte dle chuti hrubou solí, kmínem, sýrem nebo sezamem.
  • Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

 Lososovo-křenová plněná vejce

Vaječné chuťovky

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • vejce
  • uzený losos
  • lučina nebo žervé
  • strouhaný křen
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • pepř

 POSTUP:

  • Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout a oloupejte.
  • Poté je omyjte a překrojte podélně na poloviny.
  • Čajovou lžičkou opatrně vydlabte žloutky a dejte je do menší misky.
  • Žloutky utřete s lučinou a křenem.
  • Přidejte nadrobno nakrájeného lososa.
  • Promíchejte, osolte, opepřete a přidejte pár kapek citrónové šťávy podle chuti.
  • Bílky vajec naplňte připravenou nádivkou a dejte do lednice vychladit.
  • Před podáváním posypte bylinkami.

Rybí pomazánka s avokádem 

Rybí pomazánku s avokádem lze servírovat i bez pečiva

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 1 avokádo
  • sardinky v oleji
  • 1 střední cibule
  • šťáva z 1 citronu
  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • petržel či cherry rajčátka na ozdobu
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a lžící vydloubejte dužinu do misky, kde ji poté vidličkou rozmačkejte.
  • Přidejte tvaroh a sardinky.
  • Ochuťte solí a pepřem, citronovou šťávou a pořádně promíchejte.
  • Pomazánku natírejte na čerstvé plátky bagety či jednohubky z rohlíků a navrch ozdobte petrželí či cherry rajčátky. 
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků