Silvestrovské pohoštění: tipy na rychlé a přitom výtečné chuťovky
Silvestrovská pecka - makové krekry s guacamole
Makové krekry s guacamole
Foto: Český modrý mák
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Nejdříve si předehřejte troubu na 170 °C.
- Mezi tím si vyválejte listové těsto dotenka. Potřete rozšlehaným vejcem a hojně posypte celým mákem.
- Z těsta pak pomocí nože či rádélka vykrajujte trojúhelníčky, které upečte dozlatova (3–5 minut).
- Než makové „nachos“ vystydnou, stihnete připravit guacamole (avokádovou pomazánku).
- Zralé avokádo pomocí vidličky rozmačkejte na hrubou pastu.
- Přidejte na kostičky nakrájené rajče, které jste předem zbavili semínek, šťávu z limetky, posekaný koriandr, sůl, pepř a nadrobno nakrájenou cibuli.
- Vše promíchejte a ihned podávejte.
TIP: Pokud budete guacamole podávat až za pár hodin, přikryjte ho potravinářskou fólii. Zamezíte tak přístupu vzduchu a následnému hnědnutí, ke kterému má avokádo sklony.
Zeleninové chipsy s citronovým dipem
Zeleninové chipsy s dipem
Foto: archív firmy
INGREDIENCE |
|
POSTUP
- Očistěnou zeleninu si nakrájejte na velmi tenké plátky. Pro ty, kteří nevlastní nářezák či speciální kráječe, postačí i škrabka. Tenké plátky si rozprostřete, bohatě osolte a nechte „vypotit“.
- Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osušte papírovou utěrkou a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Zeleninovou směs jemně postříkejte olivovým olejem a pečete v předehřáté troubě na 180 °C, zhruba 15–20 minut.
- Chipsy podávejte se zakysanou smetanou promíchanou s citronovou šťávou a solí.
TIP: Pro tento recept se vám bude hodit olivový olej ve spreji. K chipsům se bude výborně hodit i česnekový nebo bylinkový dip. Zkuste do dipu přimíchat i lžičku celého modrého máku pro ozvláštnění chuti.
Sýrové tyčinky
Sýrové tyčinky
Foto: archív firmy
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Všechny suroviny spojte v těsto, které nechte v lednici minimálně 30 minut odležet.
- Poté těsto vyválejte na tenčí plát a radýlkem vytvořte tyčinky.
- Potřete žloutkem a ozdobte dle chuti hrubou solí, kmínem, sýrem nebo sezamem.
- Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Lososovo-křenová plněná vejce
Vaječné chuťovky
Foto: Profimedia.cz
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout a oloupejte.
- Poté je omyjte a překrojte podélně na poloviny.
- Čajovou lžičkou opatrně vydlabte žloutky a dejte je do menší misky.
- Žloutky utřete s lučinou a křenem.
- Přidejte nadrobno nakrájeného lososa.
- Promíchejte, osolte, opepřete a přidejte pár kapek citrónové šťávy podle chuti.
- Bílky vajec naplňte připravenou nádivkou a dejte do lednice vychladit.
- Před podáváním posypte bylinkami.
Rybí pomazánka s avokádem
Rybí pomazánku s avokádem lze servírovat i bez pečiva
Foto: Profimedia.cz
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a lžící vydloubejte dužinu do misky, kde ji poté vidličkou rozmačkejte.
- Přidejte tvaroh a sardinky.
- Ochuťte solí a pepřem, citronovou šťávou a pořádně promíchejte.
- Pomazánku natírejte na čerstvé plátky bagety či jednohubky z rohlíků a navrch ozdobte petrželí či cherry rajčátky.