Hlavní obsah

Senát vystavuje šedesátku betlémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes šedesát betlémů z desítky zemí vystavuje Senát na své páté výstavě těchto symbolů vánočních svátků. Jsou mezi nimi nejen historické exponáty z 19. století, ale i současná tvorba. Nechybí ani betlémy ze zemí jako Barma, Keňa nebo Kostarika. Výstavu v předvánočním čase poprvé doprovodí možnost zhlédnout betlémáře při jejich práci a výtvarná soutěž pro děti.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Vyřezávaný betlém

Článek

Místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) připomenul symboliku betlémů. Podle něj zobrazují Ježíše Krista v duchu kázání, prvního jako posledního, neboť pro jeho narození se v Betlémě se našel pouze přístřešek s oslíkem. "To je to, co všechny betlémy spojuje, co lidi dojímá a plní nadějí," uvedl Pithart.

Řekl, že betlémy jsou hlavně středoevropským fenoménem, o který se zasloužil rakouský osvícenský císař Josef II., když betlémy vykázal z kostelů jako "nevážné a dětinské". "Právě od té doby se betlémářství přestěhovalo do lidských příbytků," dodal Pithart s tím, že se tak císařovy záměry minuly účinkem. Podle něj je letošní senátní expozice "zajímavější, pěknější a utěšlivější" než loni a zasloužila by si větší prostor, než nevelkou senátní výstavní síň.

Tři pohyblivé exponáty

Mezi betlémy ze dřeva a papíru, ale také ze skla, cínu a keramiky jsou například Trutnovský nebo Podkrkonošský betlém z roku 1890. Nejen děti zaujmou tři pohyblivé betlémy, jejichž autorem je Bohumil Dušek. U dvou se pohybují pomocí magnetů jednotlivé figurky, třetí, Krušnohorský, má tvar čtyrpatrové pyramidy s otočnými talíři. Nehýbe se jen druhý nejvyšší s jesličkami a Svatou rodinou, naopak kolem ní se vše točí.

Návštěvníci výstavy budou mít ve vybraných dnech možnost zhlédnout ve výstavní síni práci betlémářů, především řezbářství, ale také barvení figurek, vyřezávání forem na perníky, práce s papírovými jesličkami a malbu na skle.

Pro děti do 12 let je určena výtvarná soutěž, v níž mohou nakreslit obrázek některého z vystavených betlémů a zaslat jej Kanceláři Senátu do 20. ledna. 30 autorů vítězných prací bude odměněno, uvedl tiskový tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka.

Samotná výstava potrvá do 9. ledna a je přístupná ve všední dny i ve svátek, včetně Štědrého dne. Výstavu uspořádaly Kancelář Senátu a Spolek českých betlemářů. Exponáty zapůjčili soukromí sběratelé a muzea v Jindřichově Hradci a Frýdlantu.

Reklama

Související témata:

Související články

České ženy pečou vánočku už sedm století

Jen stěží bychom hledali Čecha, Moravana či Slezana, který by neznal slova už zlidovělé písně Vánoce přicházejí, kde se mimo jiné praví: naše teta peče léta na...

Výběr článků

Načítám