Hlavní obsah

S novými počítači se před Vánocemi roztrhl pytel

Novinky, mif

Hned několik velkých výrobců se snaží před Vánocemi zabodovat novými počítači. Zatímco někteří budou uživatele lákat na špičkový výkon, jiní zase vsadili na praktické konstrukce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novinky pro vánoční sezónu představili prakticky všichni velcí výrobci. Svým vůbec prvním stolním počítačem se dokonce pochlubila společnost Microsoft. Stranou s hardwarovými novinkami nezůstal ani americký počítačový gigant Apple.

Z nabídek jednotlivých výrobců je nicméně patrné, jak se v poslední době transformuje trh s klasickými počítači. Klasické hranaté bedny, které jsme zvyklí vídat dlouhá léta vedle našich stolů, patří tak nejspíše již definitivně minulosti.

Prim hrají kompaktní sestavy, jež nejsou o mnoho větší než obyčejný USB flash disk, a all-in-one sestavy. Tedy stroje, které veškeré hardwarové součástky ukrývají uvnitř monitoru.

Tablety a notebooky

Sluší se nicméně podotknout, že někteří výrobci zanevřeli na klasické stolní počítače úplně a věnují se čistě mobilnímu segmentu. To je případ například již zmiňované společnosti Apple, která pro vánoční sezónu vše vsadila na notebooky.

Velké popularitě se těší také počítačové hybridy, které se snaží spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů, v tom je jejich největší síla. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků.

Tablety jsou ceněné zpravidla pro svou výbornou mobilitu, ale když přijde řeč na práci, většina uživatelů sáhne po klasickém notebooku. Zařízení 2 v 1, tedy hybridy, velmi často nabízejí displej, který je prakticky vždy dotykový, a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet.

U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit. Když potřebuje uživatel pracovat, klávesnici si připojí a má klasický notebook. Na cestách naopak nejsou takové hybridy velkou přítěží, protože klávesnici mohou lidé jednoduše nechat doma.

Nabídka ale bohužel stále není tak rozmanitá jako u klasických notebooků. Hledat například extrémně výkonný hybrid, který by stačil i na hry, bude velký oříšek. Naopak sehnat velký notebook se samostatnou grafickou kartou a velkou pohodlnou klávesnicí není vůbec žádný problém.

Microsoft Surface Studio: prvotina amerického softwarového gigantu

Surface Studio je prvním stolním počítačem od společnosti Microsoft. Patří do kategorie tzv. all-in-one sestav, u kterých jsou všechny nejdůležitější součástky umístěny pod kryty obrazovky. Osmadvacetipalcová obrazovka s rozlišením 4500 × 3000 obrazových bodů je extrémně tenká, v pase má celý stroj pouze 12,5 mm. To je nižší hodnota, než jakou se chlubí celá řada tabletů.

Foto: archív výrobce

Surface Studio

Zběhlejší čtenáři už patrně tuší, že do tak tenkého profilu se jen těžko mohly vejít jednotlivé komponenty. Výrobce je totiž chytře umístil do stříbrného podstavce monitoru. Surface Studio cílí jednoznačně na náročnější uživatele, například právě na grafiky a střihače. Tomu koneckonců odpovídá i hardwarová výbava.

Vrcholný model se tak chlubí procesorem Intel Core i7, grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 980M se 4 GB vlastní paměti, 32 GB operační paměti a hybridním diskem s kapacitou 2 TB. V prodeji se nicméně objeví také slabší verze, u které bude udávat pracovní tempo procesor Intel Core i5. Ten bude mít k dispozici o něco slabší grafickou kartu Nvidia GeForce GTX 965M se 2 GB vlastní paměti, 8 GB operační paměti a 1TB hybridní disk.

  • Klady: dotykový displej, vysoký výkon
  • Zápory: před Vánocemi se v Česku prodávat nebude
  • Cena: od 74 000 Kč

Apple Macbook Pro: druhý displej pro pohodlnější ovládání

S novými přenosnými počítači se ještě před koncem roku bude snažit uspět také společnost Apple. V prodeji se objeví modely s 13- a 15palcovou obrazovkou. V obou případech bude mít obrazovka rozlišení 2560 × 1600 obrazových bodů.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro

Patrně největším vylepšením je integrace druhého displeje. Tenký OLED panel bude lemovat prakticky celý horní okraj klávesnice. Apple tento prvek nazývá Touch Bar. Bude sloužit nejen k ovládání hlasitosti a některých multimediálních funkcí notebooku, ale jeho funkčnost se bude měnit podle spuštěných aplikací.

Foto: archív výrobce

Detailní pohled na Touch Bar

Třináctipalcový model bude pohánět procesor Intel Core i5 taktovaný na frekvenci 2,9 GHz. Stroj bude mít až 512GB SSD jednotku, 8 GB operační paměti a integrovaný čip Intel Iris 550.

Patnáctipalcový model bude ještě výkonnější. Pracovní tempo u něj bude udávat procesor Intel Core i7 při frekvenci 2,7 GHz. Ten bude doplněn o dedikovanou grafiku AMD Radeon Pro 455. Počítá se s 16 GB operační paměti a až 512GB SSD jednotkou.

  • Klady: jemný displej, slušný výkon
  • Zápory: hlavní displej není dotykový, prsty je možné ovládat pouze ten menší
  • Cena: 55 990 Kč (13palcová verze); 87 000 Kč (15palcový model)

Samsung Galaxy TabPro S GE: tablet s výkonem notebooku

Původní model Galaxy TabPro S byl představen už zkraje roku. Vylepšený model s písmenky GE v názvu by měl být jedním z hlavních taháků jihokorejského elektronického gigantu ve vánoční sezóně. Hlavní změny se u novinky udály uvnitř.

Foto: archív výrobce

Galaxy TabPro S GE

Foto: archív výrobce

Galaxy TabPro S GE

Nové esko staví na stejném procesoru, konkrétně je k dispozici Intel Core M3-6Y30, který dokáže pracovat až na frekvenci 2,2 GHz. Zvětšila se nicméně kapacita operační paměti ze 4 GB na 8 GB, což by se mělo pozitivně promítnout do výkonu celého stroje.

Narostl také úložný prostor ze 128 GB na 256 GB. Všechny tyto součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 6,3 mm a hmotností 693 g. Vyzdvihnout si rozhodně zaslouží i výdrž novinky – až 10,5 hodiny při běžné práci. Novinka z dílny jihokorejského elektronického gigantu má 12palcovou úhlopříčku s rozlišením 2160 × 1440 obrazových bodů.

Vzhled je zcela totožný jako u předchůdce, výrobce novinku odlišil pouze barevně. Výkonnější model totiž bude k dispozici pouze ve zlatém provedení. Předchůdce byl vyveden v odstínech černé barvy.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: nižší výkon v porovnání se stejně drahými notebooky, to je daň za vysokou mobilitu
  • Cena: 25 000 Kč

HP Elite X3: nahradí PC i notebook

Na první pohled se Elite X3 nijak dramaticky neliší od smartphonů konkurenčních výrobců. Má skoro šestipalcový displej, který mimochodem nabízí špičkové rozlišení 2560 × 1440 obrazových bodů, rychlý procesor Snapdragon 820 a 4 GB operační paměti. Výbava je to sice slušná, ale najdete ji i v každém druhém top modelu od konkurenčních výrobců.

Foto: archív výrobce

HP Elite X3

Hlavní přednost novinky tkví v něčem úplně jiném – v operačním systému Windows 10, díky kterému nabízí tento mobil také funkci Continuum. Díky ní dokáže novinka fungovat klidně jako stolní PC.

Kromě základní dokovací stanice, kterou mají také chytré telefony Microsoft Lumia, se ale novinka bude nabízet s adaptérem zvaným HP Mobile Extender. Na první pohled jde o plnohodnotný notebook – má displej, klávesnici i touchpad. Ve skutečnosti ale chybí tomuto stroji vlastní procesor i operační systém.

Foto: archív výrobce

HP Elite X3

Foto: archív výrobce

HP Elite X3

Veškerou práci odvádí samotný telefon, který je možné k tomuto adaptéru připojit dokonce i bezdrátově. Novinka od HP tak dokáže nahradit také notebook. Smartphone X3 si odbyl premiéru už letos v únoru, zakoupit jej je však možné až od konce října.

  • Klady: dokáže fungovat jako notebook i stolní PC
  • Zápory: bez přídavných adaptérů jde jen o obyčejný mobil
  • Cena: 22 000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám