Hlavní obsah
Biskupský chlebíček. Foto: Profimedia.cz

Recepty na biskupský chlebíček od našich nejlepších cukrářů

Biskupský chlebíček patří mezi oblíbené vánoční dezerty, zejména ve Spojených státech. U nás má ale také svou dlouholetou tradici, jen si ji mnozí lidé nespojují jen s Vánoci.

Biskupský chlebíček. Foto: Profimedia.cz
Recepty na biskupský chlebíček od našich nejlepších cukrářů

 

Dnes existuje nesčetně receptů na tuto pochoutku, a proto v každé domácnosti chlebíček vypadá trošku jinak, což je patrné i u našich dvou receptů od cukrářských mistrů Ivety Fabešové a Josefa Maršálka.

Biskupský chlebíček podle Ivety Fabešové

Biskupský chlebíček.

Foto: Z knihy Vše sladké od Ivety Fabešové

Doba pečení: 40 minut
Doba přípravy: 30 minut

INGREDIENCE:

Na chlebíček
  • 6 ks žloutků
  • 1 vejce
  • kůra z ½ citronu
  • 150 g hladké mouky + na vysypání formy
  • 120 g cukru krupice
  • 5 g kypřicího prášku
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 15 g sekaných mandlí
  • 20 g rozinek
  • 50 g másla + na vymazání formy
  • plátky mandlí na dekoraci
 Na čokoládovou polevu
  • 150 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
  • 150 g hořké čokolády (55 %–70 %)

POSTUP:

  • Žloutky, vejce, nastrouhanou kůru a cukr dejte do mísy a zahřejte ve vodní lázni (tzn. mísu dejte nad hrnec s horkou vodou, tak aby se miska nedotýkala vody) a šlehejte metličkou, dokud směs nedosáhne teploty 55 °C.
  • Odstavte a vyšlehejte v mixéru do husté pěny. Přidejte všechny suché prosáté ingredience, kandované ovoce, mandle, rozinky a nakonec rozpuštěné a vychladlé máslo.
  • Formu na chlebíček vymažte máslem, vysypte moukou a vlijte do ní těsto. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 40 minut. Vyjměte a nechte vychladnout.
  • Během chladnutí si připravte čokoládovou polevu. Zahřejte v hrnci smetanu na 60 °C, nalijete ji do mísy na rozlámanou čokoládu a promíchejte. Chlebíček polijte čokoládovou směsí, navrch posypte plátky mandlí a dejte ztuhnout do lednice.

 

Biskupský chlebíček podle babičky Boženky od Josefa Maršálka

Biskupský chlebíček babičky Boženky.

Foto: Josef Maršálek

INGREDIENCE
  • 350 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 200 g rozinky
  • 200 g kandované ovoce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky muškátového květu
  • 2 g jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • Na dokončení: vajíčko na potření

POSTUP:

  • Vejce s cukrem, kořením, solí a sodou ušleháme do husté pěny, stěrkou vmícháme zbylé ingredience a necháme asi 30 minut odpočinout.
  • Z hotové hmoty vyválíme na pomoučeném vále 4 válečky na délku plechu.
  • Přemístíme je na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C dozlatova.
  • Necháme zcela vychladnout a nakrájíme na tenké plátky.
  • Skladujeme ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků