Recepty na biskupský chlebíček od našich nejlepších cukrářů
Dnes existuje nesčetně receptů na tuto pochoutku, a proto v každé domácnosti chlebíček vypadá trošku jinak, což je patrné i u našich dvou receptů od cukrářských mistrů Ivety Fabešové a Josefa Maršálka.
Biskupský chlebíček podle Ivety Fabešové
Biskupský chlebíček.
Foto: Z knihy Vše sladké od Ivety Fabešové
Doba pečení: 40 minut
Doba přípravy: 30 minut
INGREDIENCE:
Na chlebíček |
|
Na čokoládovou polevu |
|
POSTUP:
- Žloutky, vejce, nastrouhanou kůru a cukr dejte do mísy a zahřejte ve vodní lázni (tzn. mísu dejte nad hrnec s horkou vodou, tak aby se miska nedotýkala vody) a šlehejte metličkou, dokud směs nedosáhne teploty 55 °C.
- Odstavte a vyšlehejte v mixéru do husté pěny. Přidejte všechny suché prosáté ingredience, kandované ovoce, mandle, rozinky a nakonec rozpuštěné a vychladlé máslo.
- Formu na chlebíček vymažte máslem, vysypte moukou a vlijte do ní těsto. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 40 minut. Vyjměte a nechte vychladnout.
- Během chladnutí si připravte čokoládovou polevu. Zahřejte v hrnci smetanu na 60 °C, nalijete ji do mísy na rozlámanou čokoládu a promíchejte. Chlebíček polijte čokoládovou směsí, navrch posypte plátky mandlí a dejte ztuhnout do lednice.
Biskupský chlebíček podle babičky Boženky od Josefa Maršálka
Biskupský chlebíček babičky Boženky.
Foto: Josef Maršálek
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Vejce s cukrem, kořením, solí a sodou ušleháme do husté pěny, stěrkou vmícháme zbylé ingredience a necháme asi 30 minut odpočinout.
- Z hotové hmoty vyválíme na pomoučeném vále 4 válečky na délku plechu.
- Přemístíme je na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C dozlatova.
- Necháme zcela vychladnout a nakrájíme na tenké plátky.
- Skladujeme ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.
yknivoNumanzeSaNyknalC