Hlavní obsah

Projektor jako náhrada televizoru

Novinky, mif, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projektory jsou hojně využívány na prezentace ve firmách i školách. Dobře posloužit dovedou ale také v domácnostech, kde se snaží nahradit klasické televizory.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cestu do domácností si projektory našly především díky neustále klesajícím cenám. V dnešní době se už dají pořídit za méně než šest tisíc korun, což víceméně odpovídá cenám nových televizorů.

Přitom projektory dokážou vytvořit větší úhlopříčku a navíc lákají na filmový zážitek, který je snad každému dobře známý z klasických kin.

Projektory mají různé technologie, prostřednictvím kterých zpracovávají projekci. Mezi aktuálně nejrozšířenější patří technologie DLP. Obraz je vytvářen pomocí mikroskopických zrcadel a zpravidla rotujícího barevného kola. V praxi to znamená, že obraz vnímáme jako barevný díky rychle se opakujícím sekvencím, všechny barvy tedy nejsou zobrazovány najednou.

Nové technologie a rozlišení

Největší konkurencí pro DLP je technologie LCD. Projektory postavené na tomto systému zvládnou stejně jako klasické televizory zobrazit všechny barvy obrazu najednou. Neobjevuje se tak u nich nežádoucí duhový efekt. Obraz je navíc často o něco ostřejší. LCD projektory jsou ale zpravidla dražší.

Postupně se na trh dostávají také tzv. LED projektory. Ty neobsahují na rozdíl od dvou výše jmenovaných technologií klasickou lampu. Díky tomu mohou být jednak výrazně kompaktnější, a hlavně je citelně levnější také jejich provoz. Lampy totiž mají omezenou životnost, i když jde o několik tisíc hodin.

LED projektory ale zpravidla nenabízejí tak vysoký světelný tok. Především ve světlejších místnostech tak mohou být jejich schopnosti značně omezené.

Stejně jako televizory i projektory mají různé rozlišení obrazu. Nejlevnější projektory nabízejí zpravidla jen rozlišení 800 x 600 nebo 1024 x 768 obrazových bodů. Takovéto stroje se hodí spíše pro prezentační účely. Ty nejpokročilejší modely se ale pyšní klidně i 4K standardem.

Kvalitu obrazu neovlivňuje jen samotný projektor, ale plocha, na kterou je obraz promítán. Pokud bude zařízení nasměrováno na bílou zeď, nemůže dosáhnout takových výsledků, jako když bude promítat na kvalitní plátno.

Acer X113: nejlevnější na trhu

Aktuálně nejlevnějším projektorem na trhu je Acer X113. Pořídit jej je možné už za méně než šest tisíc korun, čímž se tento stroj velmi přibližuje cenám nových televizorů s úhlopříčkou 80 cm.

Foto: archív výrobce

Acer X113

Nízká cena se logicky podepsala na dovednostech tohoto modelu. DLP projektor tak dokáže zobrazit obraz v nativním rozlišení 800 x 600 bodů, a to navíc ještě v poměru stran 4:3. Na prezentace ve firmách to bude stačit, ale při sledování filmů se uživatelé okradou kvůli nízkému rozlišení o celou řadu detailů.

Nezachrání to už ani fakt, že projektor dokáže vytvořit až 300palcový obraz. Lampa má životnost až 5000 hodin v normálním režimu a až 6000 hodin v ekonomickém režimu.

  • Klady: přívětivá cena
  • Zápory: nízké rozlišení
  • Cena: 5900 Kč

Epson EH-TW5100: zlatá střední cesta

Společnost Epson vsadila u modelu EH-TW5100 na technologii 3LCD. Tento konkrétní model zaujme většinu zákazníků poměrem cena/výkon. Za 15 000 Kč se totiž jedná o ideálního adepta na základ domácího kina.

Foto: archív výrobce

Epson EH-TW5100

Projektor od Epsonu dokáže zprostředkovat obraz o velikosti od 34 do 328 palců, a to při rozlišení Full HD. Filmy je možné sledovat v poměru stran 16:9. Na zprostředkování obrazu ale projektor potřebuje vzdálenost alespoň 1,8 metru.

V konektorové výbavě nechybí kromě dvou HDMI portů také klasické USB. Přímo k projektoru je tak možné klidně připojit i externí disk, na kterém jsou uloženy fotky nebo videa.

  • Klady: poměr cena/výkon, rozlišení obrazu
  • Zápory: zabudované reproduktory jsou spíše průměrné
  • Cena: 15 000 Kč

Casio CORE XJ-V1: šetří peníze

Náklady na provoz projektorů se mohou vyšplhat až do tisícových částek. Řeč je především o nutnosti měnit lampy. Vyzrát se na to snažili ve společnosti Casio. Nový DLP model CORE XJ-V1 využívá hybridní zdroj světla – laser a LED.

Foto: archív výrobce

Casio CORE XJ-V1

Díky tomu má lampa životnost až úctyhodných 20 000 hodin. Nový zdroj světla měl pozitivní vliv také na samotný obraz, barvy působí živějším dojmem. Svítivost pak dosahuje hodnoty 2700 lumenů.

Výrobce cílí s novinkou především na firmy a školy, ostudu neudělá pro své přednosti ani v obývacím pokoji. Škoda jen nízkého nativního rozlišení – 1024 × 768 pixelů. Projektor jej ale dokáže přepočítat až na 1600 x 1200 obrazových bodů.

  • Klady: nízké provozní náklady
  • Zápory: projektoru by více slušelo vyšší rozlišení
  • Cena: 17 500 Kč

SONY VPL-VW500ES: pro filmové fajnšmekry

Projektor SONY VPL-VW500ES cílí vysloveně na filmové fajnšmekry, kteří nemají do kapsy příliš hluboko. Nabízí se totiž za částku, za kterou by se dalo pořídit klidně i menší rodinné auto. Na druhou stranu za čtvrt miliónu korun dostanou případní zájemci to nejlepší, co je aktuálně na trhu k dostání.

Foto: archív výrobce

SONY VPL-VW500ES

Vlajková loď společnosti Sony nabízí vysoké nativní 4K rozlišení 4096 x 2160 bodů, přičemž dokáže vytvořit až 300palcový obraz. To jsou hodnoty, o kterých si většina televizorů může nechat jenom zdát.

Obrazové kvalitě nelze vůbec nic vytknout, byť světelnost je pouze 1700 lumenů. Projektor dokáže v domácích podmínkách vtáhnout uživatele do děje filmu úplně stejně, jako kdyby seděl v kině. Samozřejmě nechybí USB ani HDMI rozhraní.

  • Klady: prvotřídní obraz, 4K rozlišení
  • Zápory: velmi vysoká cena
  • Cena: 260 000 Kč

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám