Hlavní obsah

Předvánoční stres ženám neprospívá

Novinky, das

Ne každá žena zvládá předvánoční přípravy a shon s nadhledem. Většina velmi často podléhá stresu, což má samozřejmě neblahý vliv na jejich zdraví a to zejména na zdraví jejich kostí.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční cukroví lze objednat i u cukráře. Atmosféru Vánoc to určitě nezkazí.

Článek

Odborníci proto ženám radí: "Zapomeňte na stres a raději odpočívejte." Podle nich lze strávit předvánoční čas zcela jinak, než u trouby nad hromadou cukroví či úklidem a lítáním po obchodech. Není přeci nic jednoduššího než si na většinu prací najmout odborníky.

Samozřejmě není to levná záležitost, ale zdravotní následky taky něco stojí. Kvůli stresu totiž trpí nejen kosti, ale i záda či klouby.

"Proto je mnohem lepší utvořit si vlastní tradice, kdy si stanovíte priority a na ostatní věci se prostě vykašlete a nebo najmete specialisty," radí psycholožka Elaine Rodina z města Santa Monica v Kalifornii.

Pro nakupování tedy raději využívejte služeb on-line obchodů, vánoční cukroví si objednejte u cukrářů a vánoční menu v oblíbené restauraci či u příbuzných.

Nebezpečná osteoporóza

"Dlouhodobý stres může vést nejen k osteoporóze, ale i ke zvýšené hladině cholesterolu, revmatoidní artritidě apod. Spojení stresu a osteoporózy pak vede k začarovanému kruhu, kdy napětí z vedlejších účinků osteoporózy způsobuje ještě větší zvýšení hladiny stresu. Jedinou cestou je tedy redukce stresových situací. A platí to i o vánočních svátcích," doporučují odborníci ze serveru Osteoporóza.cz.

Tři způsoby, jakými působí stres na osteoporózu:
Stres vyvolává některé fyziologické změny vedoucí k osteoporóze.
Stres vyvolává špatné stravovací i spánkové návyky, které vedou k osteoporóze.
Samotná osteoporóza přináší úzkost, deprese, ztrátu sociálních rolí a leckdy i sociální izolaci, což vede k napětí.

Vnímavější jsou především ženy po menopauze a mladé ženy. Náhlý pokles estrogenu u žen po menopauze podporuje reabsorpci kostí. "Depresivní stavy přímo zvyšují záněty v kostech a stres může vyvolat chronické infekce, což opět zvyšuje riziko zánětu," uvedl lékař H. Kumana z oddělení psychosomatické medicíny Univerzity v Tokiu.

Reklama

Související články

Elegantní dekorace pro sváteční čas

Už zase slavíme nejkrásnější svátky v roce! U vkusně prostřeného stolu se spoustou milých dekorací a v neopakovatelné atmosféře. Pro tuto výjimečnou...

Výběr článků

Načítám