Hlavní obsah

Ozvláštněte tradiční vánoční perníčky oříškovou náplní

Vánoce, Vánoce přicházejí.....a co by byly Vánoce bez tradičních perníčků. Proto jsme speciálně pro vás získali recept na jejich přípravu přímo od cukrářky hotelu Kempinski Karolíny Kocincové, která se svému řemeslu vyučila ve francouzských a anglických cukrárnách. Klasické perníčky obohatila o ořechovou náplň.

Ozvláštněte tradiční vánoční perníčky oříškovou náplní

Podle Karolíny je škoda, že se od pečení perníčků v poslední době trochu upustilo. „Perníčky podle mne k Vánocům vyloženě patří a je na čase, aby se začaly v domácnostech znovu péct.“

Je to navíc cukroví, které prý každá hospodyňka hravě zvládne. Jediné, s čím musíte počítat, je větší časová náročnost, především co se přípravy těsta týče. To je zapotřebí připravit den dopředu a přes noc ho nechat uležet. Teprve následující den se můžete pustit do samotného pečení.

Vánoční perníčky plněné ořechovou náplní (2 kilogramy těsta)
Doba přípravy: 1 hodina plus příprava těsta den dopředu
Těsto (2 kilogramy)
žitná celozrnná mouka
1,5 kilogramu
třtinový cukr
560 gramů
máslo
110 gramů
kypřící prášek
54 gramů
vejce
7 kusů
perníkové koření
15 gramů
skořice
10 gramů
melasa
270 gramů (k dostání v bio potravinách nebo větších prodejnách potravin)
mléko
80 gramů
 Oříšková náplň
jemně mleté lískové oříšky
450 gramů
mléko
125 gramů
rum10 gramů
třtinový cukr
80 gramů

Hotové perníčky s oříškovou náplní a cukrovým posypem.

Foto: Novinky

Postup
Těsto: Melasu, máslo a třtinový cukr ohřejeme a rozmícháme na vodní lázni, poté přidáme vejce a vyšleháme. Smícháme mouku, kypřící prášek a perníkové koření. Do teplé hmoty vmícháváme sypké suroviny a mléko. Vytvoříme těsto, které necháme den odležet v lednici zabalené ve fresh folii. Druhý den vyválíme a vykrojíme požadované tvary. Pečeme při 175°C do mírně zlatavé barvy.
Oříšková náplň: Mléko a cukr svaříme, přidáme jemně namleté oříšky, krátce provaříme a nakonec přidáme rum. Směs necháme zchladnout a roztíráme na perníčky. Perníčky je lepší po naplnění nechat den nebo dva v lednici, aby zkřehly.
 Přejeme všem dobrou chuť!
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků