Hlavní obsah

Nejvýkonnější počítač od Applu se začne prodávat ještě před Vánocemi

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik dlouhých měsíců čekají fanoušci na příchod špičkového Macu Pro, což má být nejvýkonnější počítač v nabídce společnosti Apple. Zástupci podniku nyní slíbili, že novinka přijde na trh ještě před Vánocemi.

Nový Apple Mac Pro a monitor ProDisplay XRDVideo: archív výrobce

 
Článek

Původně se měl Mac Pro začít prodávat ještě v listopadu. Koneckonců i na oficiálních stránkách Applu lze dohledat informace, že nejvýkonnější stroj s logem nakousnutého jablka přijde „během podzimu“.

Tuto informaci však nyní zástupci amerického počítačového gigantu upravili s tím, že dostupnost je naplánována na prosinec. Zda to platí pouze pro americký trh, či pro celý svět, však v tuto chvíli ještě není jasné.

Nejvýkonnější počítače bude Apple vyrábět v Číně. Trumpovi navzdory

Hardware
Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook s novým Macem Pro

Základní sestava by se měla prodávat v přepočtu okolo 160 tisíc korun. Například 200 tisíc případní zájemci zaplatí za nejlepší procesor, půl milionu za nejvyšší kapacitu operační paměti, 300 tisíc za špičkové karty a další desítky tisíc korun za disky a další výbavu.

Podtrženo, sečteno. V nejlepší výbavě se snadno dostanete na částku okolo jednoho milionu. Na přesné ceny pro tuzemský trh si nicméně budeme muset ještě počkat.

Vysoká cenovka nicméně odpovídá nabízené výbavě. V té nejvyšší konfiguraci totiž Mac Pro nabídne 28jádrový procesor Intel Xeon, a dokonce až 1,5 terabajtu operační paměti – to zatím žádný stolní počítač nenabídl.

Foto: archív výrobce

Mac Pro

Sestava navíc může být vybavena hned několika grafickými kartami AMD Radeon Vega II s 32GB pamětí a výkonem 14 teraflops, stejně jako speciálním grafickým akcelerátorem Afterburner.

Teoreticky tedy novinka s logem nakousnutého jablka nabídne dostatek výkonu pro hraní libovolných her v nejvyšším možném rozlišení, častěji však bude volbou skutečných profesionálů – například jedinců, kteří potřebují střihat videa v 8K rozlišení, nebo upravovat velké množství fotografií. Stejně tak poslouží tento stroj grafickým designérům, architektům či vývojářům.

Foto: archív výrobce

Mac Pro

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám