Hlavní obsah

Na štědrovečerní stůl patří ryby i jako motivy na servisu nebo doplňcích

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Vánocích jí mnoho Čechů kapra nebo jinou rybu. Zdravé rybí maso si ale oproti středomořským národům dopřáváme i tak méně často, což je škoda. Ke konzumaci může motivovat i nádobí inspirované těmito živočichy. O Vánocích by pak rozhodně v rámci slavnostní výzdoby nemělo chybět.

Foto: Cream Cornwall, Annabel James

Motivy ryb zpestří vánoční sváteční stolování.

Článek

Motiv ryb je harmonickým vzorem, působí hodně uklidňujícím dojmem. U nás se na stolních dekoracích objevuje celkem zřídka, Vánoce jsou ve většině rodin spíše výjimkou, ve středomoří s ním ale rozhodně nešetří.

Rybí talíře bývají o něco hlubší než klasické a mají banánovitý nebo oválný tvar. Ten kopíruje tvar rybího těla a servírované jídlo pak působí lákavěji.

Foto: Excelsa

Rybí talíře by neměly na sváteční tabuli chybět.

S harmonickým motivem ryb se nejčastěji pojí hlavně modrá a bílá barva. Ty chuť k jídlu obecně spíš potlačují. Jde tak o vhodný vzor a barevnost pro ty, kdo chtějí držet dietu a stravovat se spíše střídmě.

Foto: Yellow Octopus (2x)

Sítko nebo konvice ve tvaru ryb zaujme děti i dospělé.

Ryby jako motiv ocení i rodiny s dětmi, které je často těžké přesvědčit k jídlu. Stolní servis, který působí spíš jako hračka, se tak může stát pro ty nejmenší vhodnou motivací pro konzumaci jídel, která by jinak nejedli.

Foto: The Nautical Company, At Home In The Country

Tyto kousky se dobře hodí i pro servírování ve středomořském stylu.

Kousky s motivem ryb můžete během roku využít i jako nástěnnou dekoraci. Pro ni ale volte masivnější a odolnější předměty.

Nebojte se ani velkých talířů na štiky. Hodí se zejména do interiérů zařízených v přírodním stylu, kterým vévodí zvířecí vzory, dřevo, proutí nebo dekorace z kamene.

Foto: Yellow Octopus (2x)

Decentní motivy ryb na servírovacích kouscích uplatníte v průběhu celého roku.

Hravé zvířecí motivy byly v interiérovém designu oblíbené zejména v hodně dekorativním secesním stylu. V poslední době se ale vracejí do módy. V kurzu jsou nejen zvířecí, ale i rostlinné motivy, zejména vzor palmových listů nebo nesmrtelný vzor květin.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám