Hlavní obsah

Na Staroměstském náměstí v noci postavili vánoční strom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na Staroměstském náměstí v Praze už stojí vánoční strom. Dvaadvacet metrů vysoký smrk ztepilý byl na náměstí vztyčen v noci na úterý. Strom pochází z Roztok u Křivoklátu, kde rostl 66 let. Smrk bude dominantou tradičních vánočních trhů a rozsvítí se v sobotu 2. prosince. Loni rozsvícení stromu sledovalo 12 000 lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Staroměstské náměstí v Praze dorazil Vánoční stromVideo: Novinky

 
Článek

V Roztokách smrk pokácel dřevorubec v neděli dopoledne, poté byl cestou s náročnými zatáčkami převezen do Nučic u Prahy. [celá zpráva] Odsud jeho cesta na Staroměstské náměstí započala v úterý v jednu hodinu po půlnoci. Přesun byl naplánován tradičně na noční hodiny, kdy je na silnicích klidnější provoz.

Cesta byla v pořádku a bez problémů, sdělil vedoucí přepravy stromu Martin Švestka. „Jediné zdržení jsme měli v Pařížské ulici, kde je na stromech již nainstalována světelná výzdoba, která je dost nízko. Museli jsme ji přizvedávat,” dodal.

Kolem 3.00 byl strom usazen do kotvicí jámy. Pořadatelé trhů zatím neprozradili, jak bude strom ozdoben.

Smrk, který byl vybrán v soutěži ze 23 stromů, rostl na pozemku soukromé firmy a jeho pokácení bylo nutností. Strom už zasahoval do drátů vysokého napětí a jeho kořeny prorůstaly břehem kamenného kanálu.

Stromy určené pro pražské vánoční trhy se v posledních letech nekácejí v lesích, ale na pozemcích a v zahradách soukromníků nebo institucí. Jde většinou o osamocené stromy, které je vhodné porazit kvůli bezpečnosti nebo které stojí na pozemcích, na nichž se počítá s výstavbou. V loňském roce zdobil Staroměstské náměstí dvaadvacetimetrový smrk z Pecky v Královéhradeckém kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám