Hlavní obsah

Mikuláš klepe na dveře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za čtyři dny budeme v ulicích potkávat Mikuláše s anděly a čerty. Pokud ještě někteří z nás uvažují, že by se za tyto postavy převlékli a dodrželi tak letitou tradici, je nejvyšší čas podívat se, kde se dá sehnat ten správný kostým.

Mikuláš klepe na dveře. Půjčování kostýmů je v plném prouduVideo: Novinky

 
Článek

Někdo ho má doma a jen případně poupraví či vylepší, co je potřeba. Jiní zase navštíví půjčovnu kostýmů. Těm, kteří se rozhodnou pro tuto variantu, už mnoho času nezbývá. Přestože je půjčoven poměrně dost, už mají velkou část mikulášské výbavy rozebranou nebo zamluvenou.

Půjčovné se pohybuje od pěti set korun výše za den a kostým. Záleží na druhu. Nejdražší bývá mikulášské vybavení, následují kostýmy čerta a nejlevnější je andělský převlek. Kostýmy se dají i koupit, tam už jsou ceny mnohem vyšší.

Proč se vlastně do kostýmů vždy 5. prosince převlékáme? Tradice vznikla při oslavách masopustu, který byl vždy spojen s rejem masek neboli maškar. Ještě v 18. století v masopustních průvodech chodili třeba až čtyři Mikulášové, kteří byli doprovázeni čerty, anděly a dalšími maskami. Postupně se počet Mikulášů eliminoval a nyní lze na ulicích potkat vždy jednoho s andělem a čertem (u těch na počtu nezáleží).

Také kostýmy se liší, záleží na zdrojích. Právě v půjčovnách či prodejnách lze pořídit téměř dokonalou výbavu. Ale ani mikulášská výstroj z domácích zdrojů za ní nemusí zaostávat. Stejně nakonec záleží na pocitech dětí, které na Mikuláše s čertem a andělem čekají.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak dětem zpříjemnit Vánoce v nemocnici

Již čtvrtým rokem se postupně mění dětská poliklinika Fakultní nemocnice v Praze Motole. Pod štětcem výtvarníka Libora Škrlíka vznikají originální...

Jak rozzářit oči dětem z dětských domovů

Není nic krásnějšího, než rozzářené dětské oči u vánočního stromečku. Není nic příjemnějšího, než pocit, že jsme někomu udělali radost. To všechno se může...

Děti mohou psát Ježíškovi na Boží Dar

Děti se nedočkavě těší na Vánoce a Ježíškovi píší svá přání do dopisů. Někdy je nechávají za oknem, kde si je podle tradice Ježíšek osobně vyzvedne. Děti ale...

Výběr článků

Načítám