Hlavní obsah

Listopad je ideální dobou pro nákup dárků

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že začátek listopadu je ideální dobou pro nákup vánočních dárků? Do Štědrého dne je ještě poměrně daleko, a tak máme dost času na promýšlení, čím bychom mohli obdarovat své blízké. Také si můžeme udělat docela jasnou představu, kolik jsme za vánoční dárky ochotni vydat peněz.

Foto: Profimedia.cz

Pošmourný listopad - ideální doba pro pořizování vánočních dárků

Článek

Kdybychom začali dárky kupovat dřív, mohlo by se nám stát, že je dobře schováme a pak na ně spolehlivě zapomeneme. „Po internetu jsem v předstihu před loňskými Vánoci koupila dceři za výhodnou cenu hru na Nintendo. Dárek jsem schovala. A to tak pečlivě, že jsem ho do dnešního dne nenašla,“ řekla Novinkám třicetiletá Anna, matka dvou dětí.

Když naopak dárky necháme až na poslední chvíli, tedy např. na 23. Nebo 24. prosince, může se nám stát, že ve spěchu a blázinci koupíme vlastně vše, co nám přijde pod ruku. A rozhodně to bude stát mnohem víc, než kdybychom nakupovali promyšleně a průběžně.

Dalším dobrým tipem je počkat si s nákupem dárků pro přátele a vzdálenější příbuzné až na povánoční slevy. Ti z našich blízkých, kteří s námi nejsou u štědrovečerní večeře a stromečku, mohou dostat dárky z vánočních výprodejů. Rozhodně to neznamená, že by šlo o nějaké podřadné kousky. Ve velké většině je to právě naopak. A na výběr už hlavně my nakupující budeme mít větší klid.

Jen minimum lidí už má dárky koupeny nyní

Podle průzkumu veřejného mínění společnosti Unilever chtějí letos Češi za vánoční dárky utratit víc peněz než v uplynulých dvou letech, kdy tyto výdaje kvůli hospodářské krizi omezili. Podle ČTK průměrné plánované výdaje za vánoční dárky na osobu v letošním průzkumu vzrostly z loňských 3233 korun na 3578 korun.

Skoro 54 procent účastníků průzkumu přiznalo, že nyní ještě nemá koupeny žádné vánoční dárky. Pětina lidí zatím pořídila jen málo dárků a zhruba stejné množství má doma část dárků. Většinu vánočních dárků už koupila pouze čtyři procenta lidí.

Všechny dárky nakupuje před Vánocemi 64 procent lidí a 36 procent Čechů aspoň některé dárky pořídí až po svátcích. Motivem jsou nejen povánoční výprodeje, ale také větší klid při výběru či možnost si dárek vyzkoušet. Po vánočních svátcích proto lidé nakupují hlavně oblečení, obuv, elektroniku, sportovní potřeby či domácí spotřebiče.

Reklama

Související témata:

Související články

Josef Somr vypráví o Vánocích

Audioknihy Šťastné a veselé Vánoce, Vánoční pohádky H. CH. Andersena a Vánoce vydává známý herec Josef Somr. Vyprávění je určeno malým i velkým posluchačům.

Výběr článků

Načítám