Hlavní obsah

Lidé o víkendu vyrazili na pořádné nákupy

Obchodníci, kteří v očekávání velkých nákupů před Vánocemi zaplnili sklady zbožím, mají po stříbrné neděli důvod k optimismu. Češi a Češky, kteří v listopadu s nákupy dárků vyčkávali a o bronzové neděli testovali ceny, konečně vyrazili na pořádné nákupy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé o víkendu vyrazili na vánoční nákupy.

Článek

Ano, máme větší tržby i více zákazníků než loni, potvrdil jednatel společnosti Globus Petr Vyhnálek.

„Letos jsou nákupy dárků jiné než před rokem. Loni byly velice racionální, lidé omezovali impulzivní nakupování,“ potvrdila ředitelka ostravského Avion Shopping Parku Kateřina Ježková.

O tomto víkendu do našich obchodů v porovnání s běžným víkendem přišlo za nákupy o 50 % více zákazníků, informovala Právo Eva Karasová, mluvčí Tesco Stores. „V porovnání s loňskem jsme zaznamenali více než pětiprocentní nárůst prodeje. Prodej potravin, zeleniny a ovoce stoupl o 50 %. Dvojnásobný nárůst prodeje zaznamenaly hračky, dále kosmetika, oděvy, knihy, DVD, CD a elektronika. S blížícími se Vánocemi výrazně stoupá i prodej alkoholu, a to i toho, který běžně v průběhu roku nekupujeme,“ uvedla.

„Před rokem byli lidé vystrašení z krize, letos už patrně tyto obavy opadají, a tak zákazníci častěji nakupují i dražší dárky,“ řekl Právu mediální zástupce OC Futurum v Ostravě Metoděj Novák.

„Tak z poloviny už máme nakoupeno. Nakupujeme hlavně oblečení,“ řekl Právu Stanislav Zahrádka, který se v sobotu odpoledne vypravil se ženou do Paláce Flóra v Praze 3. Za dárky utratí kolem osmi tisíc. Počítá ale i s povánočními slevami.

A co nejvíc končí v nákupních taškách? Ve Floře mezi hračkami jsou číslem jedna Zhu Zhu křečci a pejsek Dastík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám