Hlavní obsah

Letošní Vánoce budou zřejmě rekordní, lidé utrácejí za všechno

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se v posledních měsících v utrácení rozhodně nekrotí. Naopak, v říjnu vzrostly maloobchodní tržby meziročně o výrazných 7,4 procenta, bez započtení aut činil růst tržeb 5,6 procenta. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad.

Foto: Jim Young, Reuters

Lidé budou na Vánoce nakupovat hlavně elektroniku

Článek

„Na rozdíl od září růst tržeb vykázali maloobchodníci prodávající ve všech hlavních sortimentních skupinách,“ komentovala výsledky maloobchodu analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká. V září se tržby meziročně zvýšily o sedm procent.

Prodej přes internet i v říjnu vzrostl téměř o 10 procent. Svižný růst zaznamenaly také prodeje a opravy aut (o 11,2 procenta).

„Důvěra domácností zůstává vysoká, trh práce se nachází na předkrizových úrovních, a proto průměrné mzdy začínají zvyšovat svoje tempo růstu, což potvrzují i údaje o růstu mezd. Všechny tyto faktory příznivě ovlivňují chuť domácností víc utrácet,“ dodala Milučká.

Za prodej pohonných hmot maloobchodníci utržili proti loňskému říjnu o 7,6 procenta více, za nepotravinářské zboží o 6,5 procenta a za potraviny o 3,8 procenta více.

Ve specializovaných prodejnách spotřebitelé podle statistiků více nakupovali oděvy a obuv, výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, pro domácnost a farmaceutické a kosmetického zboží. Obchodníci utržili více peněz i za počítačová a komunikační zařízení.

„Letošní Vánoce budou rekordní. Očekáváme, že tržby budou o šest procent vyšší než loni. Nakupovat se bude všechno. Vévodit však bude elektronika,“ uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Anketa

Myslíte, že letos utratíte za Vánoce více peněz než loni?
ano
15,4 %
utratím spíš méně
58,9 %
utratím asi tak stejně
25,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3130 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám