Hlavní obsah

Krásné, ale jedovaté. I takové jsou méně známé rostlinné symboly Vánoc

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, Martina Zmijarová
Praha

První letošní advent je za námi a jako každý rok se Vánoce neobejdou bez typických vánočních symbolů. Vánoční atmosféru může našim domovům dodat výzdoba v podobě krásných rostlin, mezi které patří známý brambořík nebo exotická Čechy oblíbená vánoční hvězda. Podívejte se na ně ve videu.

Krásné, ale jedovaté. I takové jsou méně známé rostlinné symboly VánocVideo: Novinky

 
Článek

Už od nepaměti mnoho domovů na Vánoce zkrášlovaly barborky, jmelí nebo vánoční hvězda, jiným jménem též pryšec překrásný, která je u nás známá už od 16. století. Kořeny má tato mírně jedovatá rostlina v Mexiku. Mnoho lidí může překvapit, že pro vánoční hvězdu tak charakteristické červené listeny nejsou jejím květem, nýbrž pouze zabarvenými listy. Díky legendě se ale právě ony staly symbolem Ježíšova narození.

Pryšec nádherný aneb vánoční hvězda: Jak se o ni starat, aby dlouho vydržela

Vánoce

Pokud chceme, aby nám rostlina vydržela co nejdéle, je potřeba jí uchovávat v chladu. „Dlouho vydrží na suchu, zejména v letních měsících, ale abychom dokázali nasimulovat vytvoření červených listů, musíme jí na začátku podzimu zkrátit příjem denního světla,“ radí Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady Praha. Dodává, že hvězdu můžeme v odpoledních hodinách přikrýt třeba černým pytlem a ráno ji zase odkrýt.

Jedním z nejznámějších vánočních symbolů je brambořík, který se vyskytuje i na jižní Moravě, našli bychom ho třeba v přírodním parku Podyjí. Narozdíl od toho vyšlechtěného, který má původ z Malé Asie a Íránu je ale chráněný. Nejlépe se mu daří při teplotě 16 stupňů, naopak při vyšších teplotách by nám odkvetl.

Foto: Novinky

U nás je velmi tradiční vánoční hvězda.

„Jakmile mu začnou žloutnout listy, je potřeba ho postupně méně zalévat a poté, co mu všechny opadají, ho stačí nechat na parapetu a začít opět zalévat až v říjnu, až mu vyraší lístky,“ vysvětluje Černý. Tato půvabná rostlina je ale zároveň nebezpečná jak pro člověka, tak domácí mazlíčky. Obsahuje totiž jedovaté glykosidy.

Určitě by tento rok neměl v domácnostech chybět hvězdník, který je symbolem bohatství a pohody. Podobně jako brambořík je ale také jedovatý. Poté, co odkvete, má dalších 5 měsíců zelené listy a následně začne žloutnout.

Jak pečovat o brambořík, aby vydržel celou zimu

Zahrada

„Jakmile začnou listy rašit, zintenzivníme zalévání. Rostlinu ale musíme dostatečně hnojit, aby byla v nadcházející sezoně co nejkrásnější,“ vysvětluje postup Černý.

V zahradě jsou k vidění i žluté nebo růžové čtyřlístky, které představují symbol štěstí Vánoc. Právě tyto rostliny a mnoho dalších si může veřejnost přijít prohlédnout do pražské Botanické zahrady.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám