Hlavní obsah

Kapři už se prodávají. Kilo stojí kolem stovky

Právo, Pavel Orholz

Kolem sto korun za kilo výběrového kapra zaplatí zákazníci v České republice při vánočním nákupu. Prodej největšího producenta sladkovodních ryb v Evropě, Rybářství Třeboň, začal v těchto dnech například v Praze, Chomutově, Lounech nebo v Hradci Králové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapr

Článek

„Našim smluvním partnerům doporučujeme podobně jako v loňském roce, aby prodávali kilogram výběru za asi sto korun, u jedničky je to potom o deset korun méně,“ sdělil Právu předseda představenstva společnosti Fish Market Třeboň Rudolf Provázek.

Upozornil ale, že ceny se už podle prvních informací od prodejců liší v závislosti na místě, kde se prodávají. Dražší jsou ryby ve velkých městech.

Jak převézt vánoční stromek? Je třeba dbát na pár pravidel

AutoMoto

„Zatím jsme zaznamenali nejvyšší cenu u jednoho prodejce v Praze, kde stojí kilo výběru 109 korun, nejnižší potom v Pardubicích, kde prodávají výběrového kapra i za 85 korun za kilo,“ upozornil Provázek. Zmínil, že příznivé ceny budou samozřejmě i na sádkách rybářství.

Fish Market Třeboň produkuje ryby kromě třeboňského rybářství také pro společnosti v Hluboké nad Vltavou a v Mariánských Lázních. „Celkově se jedná až o pět tisíc tun ryb ročně. Z toho jdou dvě třetiny na export a zbytek na domácí trh. Před Vánoci prodáme během několika dnů padesát až šedesát procent domácí produkce,“ vysvětlil Provázek.

Kromě kapra jde do vánočního prodeje také amur, tolstolobik, candát nebo štika. Je to však v porovnání s hlavní vánoční pochoutkou zanedbatelná část.

Záběry z třídírny balíků: Před Vánocemi praská ve švech

Vánoce

„Na přepravu jsou velmi dobré podmínky. Podle prvních informací se ani nikde netvoří dopravní zácpy jako v loňském roce, kdy se nám kamiony s rybami dokonce vracely. Ryby by tak měly mít velmi dobrou kvalitu,“ dodal Provázek.

Nejvíc kádí na jižní Moravě

Prodejci letos nahlásili veterinářům prodej vánočních kaprů na 2587 místech, což je zhruba o 200 více než loni. Uvedli to včera zástupci Státní veterinární správy s tím, že nejvíc stánků by mělo být v Jihomoravském kraji (437), dále pak v kraji Moravskoslezském (307) a ve Středočeském (288).

„V hlavním městě nahlásili prodejci 230 míst, kde budou ryby na štědrovečerní stůl prodávat. V Praze se počet stánků s kapry v posledních letech postupně mírně snižuje,“ dodal mluvčí správy Petr Vorlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám