Hlavní obsah

Kam na adventní trhy? Vídeň i Drážďany jsou klasika

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen několik málo týdnů zbývá, než se na adventním věnci rozhoří první svíčka. Pokud se budete chtít za vůní svařáku a vánočních sladkostí vypravit do zahraničí, můžete zvolit klasiky jako třeba trhy v Drážďanech nebo Vídni. Na vánoční atmosféru ovšem lákají i vzdálenější země, jako jsou Švýcarsko nebo Chorvatsko.

Foto: Profimedia.cz

Adventní trh v Drážďanech je nejstarší v Německu.

Článek
Německo

Naši němečtí sousedé jsou jedni z prvních, na které padne při výběru zahraničních adventních trhů volba. Severním hranicím jsou nejblíže Drážďany, které návštěvníky nikdy nezklamou. Pořádá se zde nejstarší vánoční trh v zemi, letos slaví už 582 let. Koná se tradičně na náměstí Striezelmarkt od 24. listopadu až do Štědrého dne, a láká kromě tradičních sladkých pochutin i na německé bratwursty.

Zajet si můžete ale i o něco dále až do Berlína. Tam se trhy konají hned na několika místech. Za nejkrásnější a nejpopulárnější je považován ten na Gendarmenmarkt. Vstup na něj stojí euro, ale pokud dorazíte od pondělí do pátku mezi 11. a 14. hodinou, neplatíte nic. Dalším místem je Alexanderplatz, který kromě stánků s vánočními dobrotami nabízí také velké ledové kluziště. Většina trhů v Berlíně začíná v pondělí 21. listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Adventní trhy na berlínském Alexanderplatzu

Pokud máte Drážďany i Berlín moc z ruky, možná si zajedete spíše do Norimberku. Tamní trh patří k jednomu z největších v Evropě, každoročně ho navštíví zhruba dva milióny lidí. Připravte se tedy na mačkání a čekání ve frontách. Trhy se zde pořádají na náměstí Hauptmarkt a podobně jako všude v Německu začínají den před první adventní nedělí.

Rakousko

U jižních sousedů je klasikou všech klasik Vídeň. Podobně jako v německé metropoli, i zde se koná trh hned na několika místech. Jeden z největších je na Christkindlmarkt na Rasthausplatz, kde si i s dětmi můžete v dílnách vyrobit originální vánoční dárečky. U stromu se navíc každý den od 20:00 hodin konají dechové koncerty, a to ode dne zahájení trhu — ten letos připadá už na 12. listopadu — až do 24. prosince včetně.

Foto: Profimedia.cz

Největší trh ve Vídni se koná před radniční budovou.

Co se týče adventních trhů, krokem vedle nebude ani vážit delší cestu a zajet do Štýrského Hradce neboli Grazu. Objevte romantickou atmosféru pohádkového města, brány trhu se zde otevírají už 18. listopadu. Zahřejte se v mrazivém počasí horkým punčem nebo tradičními štýrskými specialitami.

Polsko

Směrem na východ se můžete vydat k našim polským sousedům. Historické město Wroclaw vás atmosférou určitě nezklame. Ztraťte se v malebných uličkách a nasajte tu pravou vánoční náladu.

Kromě punče, který vás v chladném počasí zahřeje, můžete ochutnat grilované sýry s brusinkami nebo chutné klobásky. Trh samozřejmě nabízí i řadu ručně vyráběných produktů. Najdete ho v samotném srdci města a koná se od 18. listopadu, končí už dva dny před 24. prosincem.

Foto: Profimedia.cz

Adventní trh v polské Wroclawi

Švýcarsko

Pokud se rozhodnete vyrazit o kus dále třeba na zasněženou zimní dovolenou, je Švýcarsko tou pravou volbou, i tam je tradice vánočních trhů stále živá. Například v Curychu se pořádají na hlavním nádraží, naleznete tam i vánoční strom ozdobený křišťálovými figurkami od Swarovski.

Dalšími místy jsou ale také Basilej, Lucern, ve druhém zmíněném si můžete také zabruslit na veřejném kluzišti. Podobně jako v Curychu, i zde se pořádá trh pod nádražní střechou, najdete zde kolem padesáti stánků. Akce začíná 24. listopadu a končí před Štědrým dnem.

Foto: Profimedia.cz

Adventní trhy v Curychu doplňuje strom s ozdobami od Swarowski.

Chorvatsko

Ačkoli je Chorvatsko tradičně letní dovolenkovou destinací, i sem můžete na adventní trhy dorazit. Záhřeb se totiž v posledních letech stává vyhledávaným místem pro vánoční turistiku. Město chce konkurovat i takovým metropolím, jako je například Vídeň.

Foto: Profimedia.cz

Adventní trh v Záhřebu byl vyhlášen nejlepším v Evropě.

Loni byl navíc na portálu European Best Destination vyhlášen nejlepším evropským vánočním trhem. Rozkládá se na několika náměstích, ulicích a parcích. Dorazit můžete za zářivými světly, festivalem ledových soch nebo velkým kluzištěm. Trhy se konají od 26. listopadu a končí až 8. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám