Hlavní obsah

Ježíška jsem odhalil už brzy, vzpomíná Radek John

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v dětství v sobě publicista Radek John (55) nezapřel novinářského ducha. "Zřejmě už tehdy ve mně dřímal investigativní novinář, takže jsem odhalil velmi brzy, že dárky žádný Ježíšek nenosí. Takže jsem je samozřejmě hledal před Vánoci ve všech rodinných skrýších. Rodiče ovšem nesměli vědět, že jsem je našel. To by mi je za trest nedali," vzpomíná.

Článek

John podle svých slov nenávidí vánoční nakupování hory jídla, jehož polovina se pak zkazí a skončí v popelnici. Tento novodobý vánoční zvyk tedy jeho rodina vynechává.

John podle svých slov nenávidí vánoční nakupování hory jídla, jehož polovina se pak zkazí a skončí v popelnici. Tento novodobý vánoční zvyk tedy jeho rodina vynechává.

„Kupujeme a zdobíme stromek, který provoní celý byt, takže pak v lednu bojuji, abychom ho v pokoji měli co nejdéle. Když jsem byl malý, dárky se u nás doma dávaly až po večeři a po umytí nádobí. Což bylo mučení. Tímto děkuji za vynález myčky. Od večeře nikdo nesmí vstát, dokud všichni nedojedí. Pověra říká, že ten, který by vstal, v příštím roce zemře. Takže všechno musí být na stole. Citron, sůl, víno, předkrm i hlavní jídlo. A i kdyby někdo zvonil, nepůjdeme mu otevřít,“ popisuje John Štědrý den.

Kapra nekupuje

A hned přiznává, že místo smaženého kapra dávají na Štědrý den přednost filetům z mořských ryb nebo sladkovodnímu candátu, štice či okounu.

„Štědrovečerní bramborový salát je ovšem tradiční podle staré české receptury. A radujeme se, když zbude. Každý další den je lepší a lepší. Jako předkrm nesmí chybět jihočeský kuba, jídlo ze starých chudých časů. Já samozřejmě vybírám vína. Letos to bude skvělý vlašský ryzlink z mikulovského vinařství Galant. A ledové víno místo dezertu,“ doplňuje John.

Reklama

Související témata:

Související články

Ondřej Ruml si láme hlavu nad dárky

Hvězda lyrikálu Kudykam zpěvák Ondřej Ruml (29) přiznává, že s vymýšlením, čím koho o Vánocích obdarovat, má trochu problémy. Často si dlouho dopředu láme...

Drda bude mít na Štědrý den kapra hned dvakrát

Vítěz soutěže Česko hledá SuperStar Zbyněk Drda (22) ví, že Vánoce jsou velmi tajemné svátky. V adventním čase si rád zapálí na věnci svíčku a tiše přemýšlí...

Výběr článků

Načítám