Hlavní obsah

Jaké barvy jsou trendem Vánoc 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou pomalu za dveřmi a s tím souvisí i vánoční výzdoba. Někteří zdobí stromeček a dekorují svůj domov měsíc dopředu, jiní s výzdobou čekají na Štědrý den. Ať už se k výzdobě uchýlíte kdykoliv, je vždy dobré vědět, jaké barvy jsou pro daný rok trendy. Jaké budou kralovat o letošních Vánocích?

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Tradičními barvami Vánoc jsou červená, zlatá a zelená. Zatímco zelená má předkřesťanský původ, červená a zlatá se staly důležitými pro zimní svátky až po narození Krista.

Červená představovala protipól zelené a lidé v ní viděli smrt a krev. Zlatá naopak symbolizovala dar, který Ježíškovi přinesl jeden ze tří králů. Zavedení této barvy znamenalo rozšíření křesťanské symboliky a vyjadřovalo příslib věčného života.

Význam a tradice adventu

Vánoce

Barva roku a Vánoce 2023

Prestižní společnost Pantone, která tradičně vyhlašuje barvu roku, pro ten letošní vybrala barvu Viva Magenta – odstín kombinující červenou, fuchsiovou a růžovou.

V rámci vánoční výzdoby bude vypadat skvěle se zlatou nebo bílou. V návaznosti na Vivu Magentu se trendem letošních Vánoc stala také klasická fialová barva.

Růžová ve stylu Barbie

Pravděpodobně v návaznosti na trhák letošních kin, film Barbie, se objevují i růžově vyzdobené byty včetně vánočního stromečku.

Červená a bílá klasika

Pokud nejste fanoušky extravagance a přílišných změn, vždy můžete vsadit na klasickou kombinaci červené a bílé barvy doplněnou o decentní a přírodní výzdobu.

Ozdoby na vánoční stromeček by měly být dřevěné nebo slaměné. Bílá barva pak symbolizuje čistotu a rozjasňuje prostor. Se stříbrnou nebo zlatou barvou ale také určitě nešlápnete vedle.

Vánoce a jejich historie. Původ a proč se slaví

Vánoce

Pastelové barvy

Barevné trendy ve výzdobě, nazdobeném stromečku, ale i balicím papíře jsou rok od roku jiné, často nepřevládá jen jeden trend.

V posledních letech se dostávají do popředí také jemné pastelové barvy, jako je pudrově růžová nebo mentolová, a další neutrální, nepříliš křiklavé barvy evokující přírodu, například hnědá nebo okrová.

Vánoční trhy 2023: Kdy a kde jsou v Brně, Ostravě, Olomouci a dalších českých městech

Vánoce

Bílo, kam se podíváš

Vánočně nazdobené interiéry vymazlené do posledního puntíku včetně majestátních vánočních stromečků kralují mnoha účtům na sociálních sítích, především těm americkým.

V poslední době se sází na čistotu a oslnivou záři, kdy jsou veškeré dekorace včetně stromku oblečené do bílé barvy, doplněné maximálně o zlatou či velmi jemné, nevýrazné barvy. Často se pro takovou výzdobu například bíle nastříkají větve stromečku, které pak evokují zimu a sníh.

Vánoční trhy v Praze: Kdy a kam zajít na svařák a trdelník

Vánoce

Vánoční dekorace

Vánoční dekorace se v posledních letech nesou v duchu udržitelnosti a přírodních materiálů – dřevěné či slaměné. Do popředí se tak opět dostává i ruční výroba a dalo by se říci i retro věci, které mnohé dospěláky navracejí do jejich dětství.

Vedle toho se navrací motivy ptáčků nebo ptačího peří zdobící vánoční stromek. Populární jsou v posledních letech také velké mašle.

Ať už se každoročně řídíte novými trendy, nebo krabici s vánočními ozdobami a výzdobou příliš neměníte, nejdůležitější je, aby se výsledná výzdoba a vánoční stromeček líbily především vám.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám