Hlavní obsah

Jak vybrat mobil pod vánoční stromeček

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Stejně jako každý rok bude i letos jedním z nejoblíbenějších vánočních dárků mobilní telefon. Prim letos hrají chytré telefony s operačním systémem, jejichž ceny za poslední rok klesly až ke třem tisícům korun. Zakoupit je ale možno i nejlevnější modely za méně než tisícovku. Poradíme, jak se v obsáhlé nabídce neztratit a který přístroj vybrat.

Foto: Profimedia.cz

Mobil je jedním z nejoblíbenějších vánočních dárků.

Článek

I přes klesající ceny se výbava nových telefonů stále rozrůstá. Prakticky za standard lze dnes považovat vestavěný fotoaparát nebo slot na paměťové karty, který dovolí telefon používat také jako MP3 přehrávač.

Většina telefonů také v dnešní době dokáže pracovat s rychlým 3G internetem nebo se připojit k domácí internetové síti pomocí bezdrátového standardu WiFi.

Ještě loni bylo možné jeden z nejlevnějších telefonů se satelitní navigací pořídit okolo sedmi tisíc korun. Výrobci ale nyní montují GPS čipy i do levnějších přístrojů. Pořídit mobil s navigací je tak možné už za 2500 Kč.

Navigace úplně zadarmo

I takto levné přístroje přitom zvládnou bezproblémově navigovat po celé Evropě. A to jak při pěších výpravách, tak v autě. Velkou výhodu, alespoň co se navigace týče, nabízejí telefony od Nokie.

K telefonům s vestavěným GPS přijímačem totiž finský výrobce nabízí zdarma navigační software i mapy celého světa. Bezplatné jsou i všechny aktualizace, které se navíc automaticky stahují přes internet přímo v mobilu. Výrobci se snaží využít možnosti určování polohy GPS čipu i pro další funkce.

Mobily dnes například dokážou automaticky rozpoznat naši polohu a podle ní zobrazí předpověď počasí pro místo, kde se právě nacházíme. Při hledání nějakého obchodu nebo služby na internetu v mobilu přístroj nejprve nabídne ty, které se nacházejí v nejbližším okolí. Praktická je i funkce, kdy přátelé na sociálních sítích díky navigaci v mobilu přesně vidí, kde se právě nacházíme.

Dotykový displej pro náročné

I ty nejlevnější mobily mají dnes barevné displeje. Hitem letošních Vánoc budou ale jednoznačně přístroje s velkými dotykovými panely. Oblibu dotykových displejů rozpoutala společnost Apple s iPhonem.

K této technologii se ale poslední dobou kloní stále více výrobců. Kromě displeje slouží k ovládání mobilů také klávesnice.

Vedle klasických modelů s numerickými tlačítky se vyrábějí také telefony, které jsou vybaveny praktickou QWERTY klávesnicí. Ta vychází z tradičních počítačových klávesnic. Psát všemi deseti prsty na ni kvůli drobným rozměrům ale nejde.

Mobily pro seniory

Výrobci mobilů myslí i na seniory. Pro ně je totiž obsluha většiny mobilů příliš složitá. Naštěstí se vyrábějí speciální telefony, které jsou šité na míru starším lidem s horším zrakem. Vyrábějí je například společnosti Aligator nebo Emporia.

Foto: Novinky

Emporia Talk Premium

Jedním z takových přístrojů je Emporia Talk Premium. Ten je o něco větší než běžný telefon, díky čemuž má čitelný displej s obří velikostí písma a velké klávesy, které je možné stisknout velice jednoduše.

Kromě telefonování a posílání SMS zpráv přístroj nabízí ještě další praktické funkce, jako je například vestavěná svítilna nebo vysouvací papírový seznam s nejdůležitějšími kontakty.

HTC Gratia: v malém těle velký duch

HTC Gratia disponuje 3,2palcovým dotykovým displejem s rozlišením 320 x 480 obrazových bodů. Novinka pracuje s operačním systémem Android. O rychlý chod přístroje se stará 600MHz procesor, který je doplněn o 384 MB operační paměti.

Foto: Novinky

HTC Gratia

Pro uložení dat je telefon vybaven 512MB pamětí. Tu je však možné jednoduše rozšířit pomocí microSDHC karet až o 32 GB. Samozřejmostí je vestavěná GPS navigace, 5MPx fotoaparát s automatickým ostřením, Wi-Fi a Bluetooth.

Vzhledem ke své výbavě má novinka poměrně malé rozměry (103,8 x 57,7 x 11,7 mm) a nízkou hmotnost (115 g). V pohotovostním režimu vydrží HTC Gratia pracovat až 400 hodin.

  • Klady: kompaktní rozměry telefonu
  • Zápory: nižší rozlišení displeje
  • Cena: 9500 Kč

Nokia X2: cena na prvním místě

Žhavou novinkou společnosti Nokia je model X2, se kterým se rozhodla dobýt vánoční trh. Cena telefonu je totiž jen 2500 korun, přitom nabízí stejné funkce jako dražší telefony.

Foto: Novinky

Nokia X2

K nadstandardní výbavě patří například 5MPx fotoaparát s LED bleskem. Novinka je vybavena 2,2palcovým displejem s rozlišením 320 x 240 bodů, který dokáže zobrazit až 260 tisíc barev. Integrovaná paměť pro uložení dat má kapacitu jen 48 MB, naštěstí je možné rozšířit ji pomocí paměťových karet typu microSD až o 16 GB.

Foto: Novinky

Nokia X2

Nokii X2 nechybí ani funkce MP3 přehrávače. Internet je možné procházet díky webovému prohlížeči Opera Mini. Rozměry telefonu jsou 111 x 47 x 13,3 mm při hmotnosti 82 g. Novinka se nabízí v červenočerném a modrostříbrném provedení.

  • Klady: povedený fotoaparát, nízká cena
  • Zápory: nemá GPS
  • Cena: 2500 Kč

Mivvy dual mini plus: dvě SIM karty nejsou problém

Mobilní telefon Mivvy dual mini plus patří k nejlevnějším telefonům na našem trhu. I přesto nabízí několik zajímavých funkcí, jako je například možnost pracovat se dvěma SIM kartami najednou.

Foto: Novinky

Mivvy dual mini plus

Telefon mezi oběma čísly dokáže automaticky přepínat, aniž byste přišli o nějaký hovor nebo SMS. Mobil má displej s úhlopříčkou 1,77 palce a rozlišením 160 x 128 obrazových bodů. Na displeji dokáže přístroj přehrávat videa, která jsou uložena na paměťové kartě (podporovány jsou karty microSD).

Samozřejmostí je funkce MP3 přehrávače i FM rádia. Přestože cena telefonu není vyšší než tisíc korun, nabízí dokonce i vestavěný fotoaparát. Jedná se ale samozřejmě o základní model s rozlišením 0,3 MPx. Mivvy dual mini plus má rozměry 103 x 42 x 15 mm a hmotnost 73 g.

  • Klady: pracuje se dvěma SIM kartami najednou
  • Zápory: velice malý displej
  • Cena: 1000 Kč

iPhone 4: legenda pokračuje

Letos společnost Apple představila již čtvrtou generaci multimediálního telefonu iPhone. Čtyřka prodělala radikální změnu vzhledu. Zaoblené plastové boky nahradil proužek z nerezové oceli, který by měl být podle výrobce až pětkrát odolnější než standardní ocel.

Foto: Reuters

iPhone 4

Nejnovější iPhone je vybaven 3,5palcovým displejem s rozlišením 940 x 640 obrazových bodů. To je čtyřikrát více než u verze 3GS. Srdcem telefonu je procesor Apple A4 s taktem 1 GHz. K dispozici má 512 MB operační paměti.

Vylepšení se dočkala i kamera na zadní straně přístroje. Má rozlišení pět megapixelů, automatické ostření, pětinásobný digitální zoom a vestavěný LED blesk, který může být během nahrávání videa nepřetržitě zapnutý.

  • Klady: výborný displej
  • Zápory: funguje pouze se speciálními microSIM kartami
  • Cena: 14 000 Kč (16GB verze); 16 000 Kč (32GB verze)

Motorola Milestone: klávesnice pro pohodlnější psaní

Hlavní předností telefonu Motorola Milestone je výsuvná klávesnice s takzvaným rozložením QWERTY. Ta je v podstatě zmenšenou verzí klasické klávesnice z notebooku. Kvůli drobným klávesám na ní ale není možné psát všemi deseti prsty.

Foto: Novinky

Motorola Milestone

Kromě klávesnice je možné telefon ovládat také dotykovým 3,7palcovým displejem s rozlišením 480 x 854 obrazových bodů. Co se výkonu týká, nepatří model Milestone ke špičce. Procesor je taktován na 550 MHz a k dispozici má 256 MB operační paměti. Vestavěný fotoaparát má rozlišení 5 megapixelů a disponuje vestavěným bleskem i funkcí automatického ostření. Telefon pracuje se systémem Android.

  • Klady: výsuvná klávesnice zjednodušuje psaní
  • Zápory: slabší výkon
  • Cena: 9000 Kč

Emgeton Flexaret Mini: fotí na výbornou

Pro nadšené fotografy je určen chytrý telefon Emgeton Flexaret Mini. Disponuje totiž 12megapixelovým fotoaparátem s trojnásobným optickým zoomem a xenonovým bleskem. Díky tomu dokáže zastat prakticky všechny funkce digitálních kompaktů.

Mobil je vybaven 3palcovým displejem s rozlišením 240x400 obrazových bodů a vestavěnou pamětí o velikosti 70 MB, kterou je možné dále rozšířit pomocí microSDHC karet až o 32 GB. V ostatních parametrech se přístroj nijak výrazně neliší od běžných multimediálních telefonů s cenou okolo pěti tisíc korun.

  • Klady: kvalitní fotoaparát
  • Zápory: výsuvný objektiv se při pádu může snadno poničit
  • Cena: 7800 Kč

Vánoce u operátorů

Stejně jako každý rok rozjeli tři největší tuzemští operátoři svoje vánoční akce, ve kterých nadělují dárky místo Ježíška. Nejen za podpis smlouvy je možné získat jednorázové slevy i hodnotné dárky.

Více se o akcích českých operátorů dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám