Hlavní obsah

Jak si vytvořit vlastní čisticí prostředky pro vánoční úklid

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chemie dnes v každé domácnosti hraje prim, ale jde to i bez ní. Aby se váš domov leskl čistotou, velmi snadno dosáhnete i s několika jednoduchými surovinami. Váš úklid tak bude nejen cenově dostupný, ekologicky šetrný, ale i velmi snadný a zdravotně nezávadný.

Foto: Profimedia.cz

Citróny pomohou v boji proti zápachu z umyvadla, dřezu, ale i lednice.

Článek

Základní suroviny

Voda - u jakéhokoli receptu, který obsahuje vodu, můžete experimentovat s perlivou vodou. V závislosti na znečištění mohou bublinky napomoci skvrny odstranit a zvýšit čistící sílu.

Bílý ocet - je skvělý přírodní dezinfekční prostředek a lapač zápachu. Používejte ho v koupelně k odstranění nečistot, zbytků mýdla a usazenin tvrdé vody ve vaně či umyvadle. Funguje dobře na koupelnové a kuchyňské plovoucí podlahy a dlaždice. Dokonce je natolik šetrný, že jeho roztokem ošetříte i podlahy ze dřeva.

Citrónová šťáva - často vídáme na pultech čisticí prostředky s vůní citrusů. Proč nevyužít ty skutečné?

Peroxid vodíku (kysličník) - je antibakteriální, výborně se hodí proti plísním, houbám a podobně. Pro čistění je ideální a hlavně bezpečný.

Univerzální čistič
Smíchejte v rozprašovači: 1 šálek bílého octa a 1 šálek vody (ideálně perlivou, např. ze sodastreamu, která zvýší čistící sílu.)
Čistič skla
Smíchejte v rozprašovači: 1 šálek čistého alkoholu, 1 šálek vody, 1 lžíci bílého octa
Univerzální čisticí pasta
Smíchejte citrónovou šťávu s jedlou sodou (50:50) a vytvořte hustou pastu podle potřeby. Alternativní způsob: Rozřízněte citrón na dvě poloviny a jejich vnitřní plochu posypte jedlou sodou. Pastou nebo posypanými citrony zatočíte se skvrnami na různých typech povrchu. Citrónová šťáva působí jako přírodní bělidlo, proto nejdříve otestujte její účinky na skrytém místě.
Lak na nábytek
Smíchejte 1 šálek olivového oleje s 1/2 šálku citrónové šťávy a použijte k vyleštění nábytku ze dřeva. Naplňte směsí rozprašovač, postříkejte a doleštěte měkkým hadříkem, aby se nábytek rozzářil. Citronová šťáva rozpustí špínu a skvrny, zatímco olivový olej dřevo chrání a dodává mu potřebný lesk.
Odstraňovač zápachu v kuchyni
Použijte vymačkané citróny v boji proti zápachu z umyvadla, dřezu, ale i lednice! Vymačkejte citronovou šťávu do umyvadla a dřezu a nechte působit. V lednici se nepříjemných pachů zbavíte snadno, pokud na talířek položíte rozkrojený citron posypaný kuchyňskou solí.
Antibakteriální všestranný čistič
Budete potřebovat 3% peroxid vodíku a rozprašovač. Stačí nalít peroxid vodíku do rozprašovače a použít ho jako všestranný čisticí prostředek pro domácnost. Skvěle funguje na stěny, okna, podlahy a zrcadla. Můžete ho nastříkat i do toalety nebo sprchy, nejlépe funguje, když ho necháte pár minut ještě působit.
Podlahový čistič
Jeden kbelík horké vody, do kterého vlijete 1 šálek 3-5% peroxidu vodíku.

Reklama

Související články

Proč děti nerady uklízejí své pokoje

Pro dospělé obrovský nepořádek, pro malé děti systém, kterému rozumí a dobře se v něm orientují. I tak by měli dospělí na konání svých dětí pohlížet. A něco na...

Výběr článků

Načítám