Hlavní obsah

Jak přežít Vánoce bez kil navíc a ještě během nich posílit organismus

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou považovány za svátky klidu, míru a v dnešní době i hojnosti a přejídání. Vánoční tabule, cukroví, večírky, návštěvy a lenošení u televize našim postavám rozhodně neprospívají. Neklesejte však na mysli, přežít Vánoce a neztloustnout je jednodušší, než si myslíte.

Foto: Profimedia.cz

Čím víc hřešíme, tím víc bychom měli být v pohybu.

Článek

Nemá cenu se bránit okolním lákadlům, ale všeho s mírou. „Základní zásadou je, že příjem energie by měl zůstat stejný jako před svátky, nebo jen o málo větší. Rozhodně však nedoporučujeme držet přes den půst a večer se přejíst různých dobrot,“ konstatuje odbornice na výživu Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Vánoce by bez typických pokrmů nebyly tím, čím dříve, ovšem i v jejich případě lze zvolit lehčí formu. „Doporučení, že grilovaný kapr a bramborový salát s jogurtem je pro naši linii mnohem lepší, než klasická varianta, je dobře známo. Díky této drobné změně dosáhnete radikálního snížení kalorické hodnoty, a to o více než 2500 kJ,“ vysvětluje výživová terapeutka.

Podobné triky lze použít i v případě vánočního cukroví. Většina z nás napeče tolik dobrot, kolik v průběhu roku nesníme ani za několik měsíců. Ovšem správné suroviny opět dokážou divy. „Nebojte se a vyzkoušejte celozrnnou mouku, nahraďte cukr přírodními sladidly, např. stévií či melasou, a místo máslových krémů použijte pudink, tvaroh, želatinu a ovoce. Uvidíte, že to vaše okolí určitě ocení,“ radí Gabriela Knosová.

Během svátků je důležitou podmínkou udržet ve stravování pravidelnost. „Doporučujeme jíst 4 až 5 jídel denně a nezapomínat na pitný režim. Stejně tak bych varovala před nadměrnou konzumací alkoholu, pokud není zbytí, zvolte suché bílé víno. V tyto dny se nám v praxi velmi osvědčilo naplánování jídelníčku den dopředu. Pokud budete počítat s malými hříchy, dokážete se s nimi srovnat bez výčitek svědomí a vyvážit je jinde, například pohybem,“ radí výživová terapeutka.

Inspiraci hledejte u babiček a prababiček

Při přípravě vánočního menu se také rozpomeňte na recepty svých babiček a prababiček. Podle tradic by nikdy neměl chybět česnek (posiluje), houby (dodávají zdraví a sílu) a med (chrání před zlými silami). Ve většině případů se jednalo o zdravé a syté pokrmy plné plnohodnotných živin, jako kuba z hub a krupek s česnekem nebo vařené či sušené ovoce a samozřejmě luštěniny.

Kroupový kuba patří vůbec k nejznámějším stálicím vánočního menu a ani dnes nesmí v mnoha domácnostech chybět. Tento pokrm se připravoval z celých zrn, ta totiž měla dle lidové tradice magickou moc a zajišťovala úrodu. Nejčastěji se objevoval tzv. černý kuba s houbami.

Méně známý, ovšem o to zajímavější, je jahelník. Jedná se o jedno z nejstarších vánočních obřadních jídel, které bylo navíc velmi jednoduché. Jáhly se spaří horkou vodou a potom se k nim přidají sušené švestky a jablka. Vše se zapeče s kapkou medu a velmi zdravý dezert, nejen pro vánoční atmosféru, je na světě.

Nezapomínat na pohyb

Čím víc hřešíme, tím více bychom měli být v pohybu. Odbíhání od televize k ledničce a zpět se do něj bohužel počítat nedá. Procházky, lyžování, stavění sněhuláka či sáňkování, to vše se dá během volných dní krásně stihnout. Například během hodiny na běžkách spálí tělo až 2730 kJ.

„Naše klientky velmi často řeší, že se během Vánoc téměř nezastaví a pak nemají čas ani na pravidelný pohyb. Co takhle místo návštěvy blízkých u jejich plného jídelního stolu navrhnout společné bruslení? Myslím, že takto strávené společné chvíle budou pro všechny mnohem zábavnější,“ uzavírá Gabriela Knosová z Institutu kompliment.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodej vánočních stromků se rozbíhá

Na některých místech v Česku si lidé mohli vánoční stromky koupit už o minulém víkendu, jinde se na jejich prodej teprve chystají. Zatímco mnozí prodejci ceny...

Výběr článků

Načítám