Hlavní obsah

Jak předejít zbytečným faux pas na vánočním večírku

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční večírky jsou dnes již nedílnou součástí firemní kultury. Zatímco většina lidí se na tuto společenskou událost opravdu těší, jsou i tací, pro které je to pouhá nutnost a formalita. V každém případě by nikdo neměl opomenout, že i když se jedná o zábavný večer, stále se odehrává v pracovním podtextu a nemělo by se tak zapomínat na etiketu.

Foto: Profimedia.cz

Úskalím večírku jsou i přibývající hodiny a konzumace alkoholu.

Článek

Večírek obvykle začíná uvítáním, případně přípitkem vedení společnosti a hned poté by měla následovat volná konverzace, ale i při ní by měla být dodržována etiketa. Například nikdy neporušovat samozřejmosti jako je tykání a vykání.

„Volná konverzace by se měla vyznačovat především možností neformálně pohovořit s nadřízeným nebo vedením firmy a rozhodně by neměla sklouznout k familiárnosti, hlasitému smíchu při hovoru nebo nevhodnému postoji, jako například se založenýma rukama nebo rukama v kapsách,“ upozorňuje odbornice na etiketu Hana Vydrová.

Hovor sám o sobě v sobě ukrývá spoustu dalších rizik. Podle odborníků by se lidé měli vyvarovat názorů na politiku, rozebírání neutěšené rodinné situace, nemocí, finančního ohodnocení, ale i náboženství.

"Vhodnými tématy jsou naopak koníčky, dovolená, děti a rodina (pokud to u nás doma je v pořádku), prostě témata více osobní, než na která je čas v práci. Zcela vynechat by se ale měly záležitosti příliš intimní,“ upozorňuje Hana Vydrová.

Střídmost nejen v projevu

Úskalím večírku jsou i přibývající hodiny a konzumace alkoholu. Doporučeno je držet si stále svoji úroveň, nemíchat zbytečně alkoholické nápoje a pít s rozumem. Nic by na tom nemělo měnit ani to, že vedení firmy už dávno večírek opustilo.

To je zpravidla moment, kdy se zábava více rozjíždí a alkohol teče proudem. Ve skutečnosti tamtamy nikdy nespí a je téměř zaručené, že vedení se o dalším průběhu večírku tak jako tak dozví.

Tabu by měly zůstat i nevinné flirty, i když realita je jiná. Což potvrzuje i britský průzkum, podle něhož zažije až třetina ze všech pracovníků na večírku lehký flirt. Z pětiny večírkových polibků se sice pak rozvine krásný vztah, většinou ale další dny tak idylické nejsou.

Naprosto katastroficky pak dopadají situace, kdy opilý jedinec odhodí zábrany a „rozdá si to” se svou kolegyní přímo v prostorách večírku, zvlášť pokud je jeden z nich oficiálně zadaný.

Rady, jak se vyhnout trapasům
Dopředu si zjistěte, zda není na večírek určen konkrétní dress code, tedy vhodné oblečení.
Přijďte včas. Většina akcí totiž začíná projevem někoho z vedoucích představitelů společnosti a přijít až v jeho průběhu nebo dokonce po něm rozhodně plusové body nepřinese.
Nečekejte s jídlem na raut. Najezte se alespoň trochu předem. Nebudete za největšího jedlíka a navíc pomůžete štíhlé linii. Ochutnávejte vše podle libosti, nezapomeňte to ale prokládat společenskou konverzací.
Prokládejte alkohol nealkoholickými nápoji, nejlépe vodou. Předejdete tak opilosti a trapasům, ale i nevolnosti způsobené překyselením žaludku.
Upřímnost je sice fajn, i u ní je však třeba hlídat tu správnou míru. Alkohol velmi snižuje schopnost úsudku. Pokud vás tedy napadne o půlnoci v podnapilém stavu říkat šéfovi, co dělá špatně, i když třeba s dobrým úmyslem, může vás ráno kromě bolehlavu čekat i další nemilé překvapení.
Pečlivě zvažte také nabídky k tykání. I ty je lepší nechat na vhodnou příležitost za střízliva.
Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
Nová velká kniha etikety Ladislava Špačka

Reklama

Související témata:

Související články

Aby vánoční hvězda co nejdéle vydržela

Vánoční hvězda neboli také poinsettie tradičně patří k vánoční výzdobě interiéru. Ne všichni ale o tuto květinu správně pečují a tak se často stává, že velmi...

Co Čechům vadí na Vánocích

Češi Vánoce milují, přesto k nim mají i velké výhrady. Vadí jim hlavně davy v obchodech či předvánoční výzdoba už od počátku podzimu. Na druhou stranu na...

Výběr článků

Načítám