Hlavní obsah

Halloween je zábavná záležitost především pro děti

Novinky, das

Zatímco starší generace upřednostňuje Dušičky, v rodinách s dětmi se stále častěji slaví Halloween - keltský svátek, jenž je především o dětech a zábavě. V anglosaských zemích, kde má tento svátek tradici, se obvykle zdobí dům, děti si vyrábějí děsivé převleky a pak chodí na koledu k sousedům. U nás je tato oslava skromnější. Děti dlabají dýně, zdobí se dům a konají se nejrůznější strašidelná setkání.

Foto: Profimedia.cz

Halloween patří především dětem.

Článek

Přestože u nás je Halloween vnímán jako čistě americký svátek, ve skutečnosti jej v dnešní podobě do Ameriky přinesli Irové. Ti vyřezávali do vydlabané řepy či brambor strašidelné obličeje, které kladli na okenní římsy, aby své domovy ochránili před duchy zemřelých. V kostýmech pak vycházeli za koledou.

Až v Americe byla řepa zaměněna za dýni a stala se ústředním znakem Halloweenu. K rozsvíceným vyřezávaným dýním se váže stará irská pověst o opilci a šprýmaři Jackovi, kterého nechtějí ani v nebi, ani v pekle, a bloudí světem s dýní a uhlíkem uvnitř. Proto jsou i dnes vyřezané dýně se svíčkou uvnitř přezdívány jako Jack-o´-lant.

Dalšími znaky tohoto svátku jsou čarodějky, duchové, černé kočky, oheň, příšery, kostlivci, a to vše v barvách černé a oranžové. Přesně tak vypadají i nejrůznější dobrůtky a lahůdky, které se v tento den dětem připravují.

Inspirujte se našimi recepty a tipy, jak si užít Halloween.

Foto: archív

Zleva:

Foto: Tescoma

Vykrajovátka na Halloween.

Foto: Marks & Spencer

Zleva: Čokoládové oční bulvy a dýně v síťce, Rakev se želé sladkostmi (zvuk při otevírání), Duchařské chipsy.

Foto: Albert

Halloweenský dort

Foto: Pedro

Halloweenský mix: Želatinové bonbony ve tvaru typických halloweenských symbolů.

Halloweenské caprese
Suroviny: 4 mozzarelly Galbani (125 g), 4 menší rajčata se stopkou, sůl, pepř, oregano, olivový olej
Na talíř umístěte 4 bochánky mozzarelly. Omyjte rajčata a vykrojte stopku. Rajčata nakrájejte na plátky. Dva plátky rozkrojte na poloviny a vytvořte z nich ústa. Další dva plátky rozkrojte na čtvrtiny a vytvořte z nich oči. Stopky použijte místo vlasů. Ze zbytku rajčat připravte silnou rajskou omáčku s olivovým olejem, solí, pepřem a oreganem. Omáčku použijte na zdobení talíře. Podávejte studené.
Žabí oči
Suroviny: 1 balení mozzarelly Galbani Mini, 10 zelených oliv plněných paprikou nebo chilli, 6 mrkví, olivový olej, sůl, černý pepř
Postup: Mini mozzarelly spojte s olivami pomocí párátek a vytvořte tak žabí oči. Mrkev očistěte, nastrouhejte nahrubo a ochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Oči naskládejte na mrkev. Podávejte studené.
Dýňové koláčky
Suroviny: 125 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 200 g krystalového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku, špetka soli, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky mletého kardamomu, 150 g nastrouhané dýně
Postup: Předehřejte troubu na 200° C a vystelte plechy pečicím papírem. Utřete margarín s krystalovým a vanilkovým cukrem a s vejcem do hladké hmoty. Přidejte všechny sypké ingredience – mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici, mletý zázvor a kardamom. Vše dobře smíchejte a nakonec přidejte nastrouhanou dýni. Pomocí lžičky ukládejte na plech kopečky, které poté vytvarujte do pravidelných koleček. Pečte 15 – 20 minut do zlatova.
Strašidelné prstíky
Suroviny: 125 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 125 g krystalového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry, 250 g polohrubé mouky, 50 g mandlí nakrájených na plátky
Postup: Předehřejte troubu na 180° C a vystelte plechy pečicím papírem. Smíchejte tuk s cukrem a solí. Poté přidejte žloutek a citrónovou kůru a vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte mouku a vymíchejte těsto do hladké hmoty. Zabalte je do potravinové fólie a nechte cca 30 minut odpočívat v lednici. Po vyjmutí tvarujte těsto do válečků a ukládejte na plech. Nakonec přidejte plátky mandlí, které vytvoří nehet. Mandle je třeba do těsta přitlačit, aby držely. Nakonec pomocí nože udělejte do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečte cca 15 minut a podávejte vychladlé.
Sladké mumie
Suroviny: 115 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 160 g krystalového cukru, 8 polévkových lžic majonézy, 1 lžička vanilkové esence, 1 vejce, 330 g polohrubé mouky, 200 g rozpuštěné bílé čokolády, čokoládové kuličky
Postup: Smíchejte cukr, majonézu, margarín, vejce a vanilku. Poté postupně přidávejte mouku, dokud se nevytvoří hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte cca hodinu odpočívat.Mezitím si přichystejte plechy s pečicím papírem a předehřejte si troubu na 180° C. Z těsta si poté oddělujte kuličky o průměru 2 – 3 cm a ty vytvarujte do mrkvového tvaru. Poté si z těsta udělejte další kuličku o průměru 1 cm a z té vyválejte hlavu a spojte ji s tělem. Takto vytvarované mumie pečte cca 10 minut do zlatova a pak nechte vychladnout. Nakonec namáčejte do bílé čokolády, párátkem dozdobte a z čokoládových kuliček udělejte oči.
Bubáci
Postup: 50 g rostlinného tuku, 170 g mouky, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 125 g cukru, 60 ml mléka, 1 velké vejce, špetka soliNa ozdobu: 1 lžíce marmelády, 500 g bílého fondánu, potravinářská barva (černá)
Suroviny: Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Tuk rozpusťte v hrnci a přidejte studené mléko a vejce. Nakonec vše spojte v jedno těsto a pořádně promíchejte. Pomocí lžičky naplňte těstem košíčky na muffiny. Pečte je cca 15 minut na 200 °C. Po upečení nechte košíčky vychladnout. Vyválejte fondán na tenký plát, pokud se vám lepí, lehce si posypte pracovní plochu práškovým cukrem. Po zchladnutí seřízněte vršek muffinů a potřete jej marmeládou. Na to přilepte část zřídlého těsta. Základ bubáků překryjte bílým fondánem a vytvarujte. Připravte si potravinářskou barvu a domalujte oči a pusu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám