Hlavní obsah

Díky netradiční žádosti o ruku mají v Libišanech vánočně nejnazdobenější dům

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libišany

Petra Vondráková z Libišan na Pardubicku miluje Vánoce. Každý rok proto s partnerem svůj dům náležitě zdobí. Loni měli přes 20 tisíc žároviček, letos chtěl ale její partner nazdobit dům i okolí 100 tisíci LED žárovičkami. Důvod měl jasný, chtěl Petru požádat o ruku...

Díky netradiční žádosti o ruku mají v Libišanech nejnazdobenější dům se sto tisíci žárovkamiVideo: Novinky

 
Článek

Na krásně vyzdobeném domku, který svítí do dáli, je přesně 105 tisíc LED žároviček. Přítel Petry Vondrákové tuto velkolepou výzdobu spojil s netradiční žádostí o ruku.

„Tento počet byl jeho nápad. Chtěl navodit výjimečnou atmosféru a požádat mě o ruku,“ zmiňuje zvesela Petra Vondráková, která na žádost samozřejmě odpověděla ano.

Dům zdobili i v loňském roce, ale to měli jen okolo 21 tisíc žároviček. Změna je to tedy velká.

Pan Trunec slavnostně rozsvítí svůj vánočně ozdobený dům

Vánoce

Na velkolepé výzdobě pracovali už několik měsíců. „Začínala jsem někdy v půlce září a přítel se ke mně pomalu přidával, protože kam nedosáhnu, tak to bylo jenom na něm. Máme tady dřevěná zvířátka, betlém se zvířátky, mini vesničku a spoustu světýlek, přičemž většinu z toho jsme sami vyráběli,“ představuje výzdobu Vondráková.

S velkým množstvím světýlek je spojeno také mnoho kabelů. „Máme tady 105 tisíc LED žároviček, přes 4 tisíce metrů svítící délky, 882 metrů přívodního kabelu k řetězům, 485 metrů prodlužovaček, 350 zásuvek, nějakou přepěťovou ochranu, 4 chytré zásuvky, měřič spotřeby, 150 kusů traf a 85 ovládacích modulů,“ vyjmenovává milovnice Vánoc.

Výzdoba stála prý hodně peněz, za které by mohli jet na luxusní dovolenou. Ale nelitují, protože Vánoce a výzdobu mají moc rádi. Spotřeba za svícení je zhruba okolo 1350 Wattů.

Melania Trumpová představila velkolepou vánoční výzdobu Bílého domu

Vánoce

Se sousedy ohledně své výzdoby vycházejí dobře, líbí se jim to a při výzdobě je dokonce podporovali a přidali nějaké prvky do dekorace, jako třeba větvičky a chvojí.

Svými světýlky překonali rekord, který v České republice dosud držel pan Trunec z Chotovic u Litomyšle. Věří ale, že se na ně nezlobí, dokonce ho byli navštívit, aby ho ujistili, že to neberou jako soutěž. „Já myslím, že pan Trunec je rozumný a že to bere sportovně. Rozhodně s ním nesoutěžíme. Bylo za tím úplně něco jiného,“ shrnuje Vondráková.

Dům rozsvítí každý den v 17 hodin a svítí až do 21 hodin. Takhle tomu bude do Tří králů.

Na vánoční atrakci se začali sjíždět i lidé z okolí. „Dostala jsem doporučení se sem jet podívat, jsem z Pardubic a je to teda nádherné. Hlavně děti jsou nadšené,” svěřila Novinkám mladá maminka.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám