Hlavní obsah

Čína Vánoce oficiálně neslaví, i tak ale mají vánoční výzdobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský stát Vánoce oficiálně neuznává a 25. ani 26. prosinec nejsou v této více než jednou miliardou lidí obývané zemi volnými dny. Vyznavači křesťanství v Číně slaví Kristův příchod neoficiálně a soukromě.

Foto: Profimedia.cz

Žena v Pekingu oslavuje Vánoce svým oblečením.

Článek

I když pro čínské úřady Vánoce neexistují, ve velkoměstských centrech se v prosinci stále častěji objevuje vánoční výzdoba, často se symbolikou Santa Klause.

Je to tím, že se tato asijská velmoc víc a víc otvírá světu a pozvolna vstřebává západní marketingové koncepce.

Ani na Tchaj-wanu se Vánoce neslaví

Shodou okolností připadá na 25. prosinec výročí přijetí ústavy ostrovní Čínské republiky v roce 1947. Mnozí obyvatelé Tchaj-wanu však toto datum vnímají spíše jako oslavu Vánoc. Během roku si na ostrově příliš mnoho volných dní neužijí a také 25. prosince se chodí do práce.

Místní z toho nejsou zrovna nadšení a mnozí si Vánoce připomínají a slaví alespoň po příchodu ze zaměstnání domů.

Naproti tomu jak pro Hongkong, tak pro Macao je 25. prosinec oficiálním svátkem. Oba tyto samosprávné čínské územní celky jsou bývalými koloniemi evropských námořních mocností – Velké Británie, respektive Portugalska – a křesťanské tradice jsou tam stále silné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám