Hlavní obsah

Čím překvapit kutila pod stromečkem

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě třetiny Čechů se považují za kutily a manuálně zručné jedince. Pokud váš partner patří do této skupiny, máte spektrum možných vánočních dárků pro něj o mnoho bohatší. Stačí jen nenápadně zapátrat a zjistit, jaký nástroj nebo nářadí by mu udělaly největší radost.

Foto: Viking

Robotická sekačka iMow 632 P sama poseče trávník a když má hotovo, sama si dojede k dokovací stanici.

Článek

Pravda, nákup výbavy pro tento druh hobby občas představuje poněkud vyšší investici, ale nesmutněte, stejně jsou na tom ve všech rodinách kutilů. Podle výzkumu, který si nedávno nechal udělat pivovar Velkopopovický kozel, investují čeští kutilové ročně v průměru přes deset tisíc korun do svého koníčka. Vánoce jsou proto ideálním způsobem, jak spojit příjemné s užitečným.

Ať je váš kutil sebepracovitější, přiznejme si upřímně, že největší radost mu nepochybně uděláte něčím, co bude vykonávat práci za něj. Příkladem je robotická sekačka iMow 632 P, kterou stačí po velmi intuitivním naprogramování jen vypustit na trávník a ona se o vše ostatní už postará sama.

Pokaždé jej zkrátí vždy na stejnou délku, a jakmile svou práci dokončí, nebo jí začne docházet baterie, sama se zaparkuje do dokovací stanice.

Sekačka díky mulčovacímu systému rozmělňuje posečenou trávu na jemné částečky, které trávníku poslouží jako hnojivo. Rychlost sečení pak samostatně přizpůsobuje hustotě travního porostu na daném místě. Její maloobchodní cena je 64 890 korun.

Foto: Dremel

Univerzální nástroj Dremel 3000 JC

Máte-li doma kutila, který si svou dílnu teprve zařizuje, určitě jako jeden z prvních kusů vybavení uvítá univerzální nástroj Dremel 3000 JC. Je dobrým pomocníkem pro spoustu detailních prací, jako je řezání, broušení, gravírování atd.

Pracuje s proměnnými otáčkami od 10 až po 33 tisíc za minutu, má velké množství příslušenství a díky novému inovačnímu krytu EZ Twist lze jednotlivé nástroje měnit bez použití jiného nářadí. Jeho spotřeba činí 130 W.

Pogumovaná rukojeť nejenže omezuje vibrace při práci, ale zároveň umožňuje pohodlnější manipulaci s nástrojem. Prodejní cena se pohybuje okolo 1500 korun.

Foto: Bosch

Akumulátorový šroubovák Bosch IXO

Také akumulátorový šroubovák Bosch IXO je nástrojem, kterým rozhodně potěšíte každého začínajícího kutila. Vyrábí se v současnosti již v páté generaci a pyšní se především vylepšeným ergonomickým designem umožňujícím více poloh pro uchopení.

V hlavici má zabudované LED osvětlení, které lze nastavit buď jako bodové, nebo jako rozptýlené. Pro rychlé nabíjení lithium-iontových článků slouží mikro USB nabíječka.

Články netrpí již tzv. paměťovým efektem, kvůli kterému bylo nutné nabíjet starší typy naplno a také je nechat pokaždé zcela vybít, jinak se jejich kapacita zmenšovala. Také se už samovolně nevybíjejí. Sada šroubováku s desítkou šroubovacích bitů se prodává za ceny okolo 1400 korun.

Foto: Black&Decker

Univerzální pilka Black&Decker Scorpion

Velice univerzálním nástrojem pro spoustu prací v domácnosti i na zahradě je elektrická pila Black Scorpion 3 v 1. Její motor pracuje s příkonem 400 W, přičemž hloubka řezu ve dřevě je až 200 mm (zdvih listu je 10 mm).

Nástroj lze použít na řezání dřeva, plastů i kovů. Tělo pily je z odolného materiálu a má měkkou rukojeť. K výměně listů není třeba žádného dalšího nářadí, samozřejmostí je bezpečnostní systém zabraňující náhodnému spuštění.

Pila má několik pracovních režimů a umožňuje regulovat otáčky jedním prstem. Nástroj vážící 1,9 kg stojí 1999 Kč i s DPH.

Foto: Stihl

Rozburska Stihl TSA 230

Praktickým pomocníkem při spoustě prací je také rozbruska. Model TSA 230 od Stihlu vyniká hned dvěma zajímavými vlastnostmi. Především je napájen akumulátorem, takže s ním lze pracovat libovolně daleko od domu. Manipulace s ním je pak v některých případech také výrazně pohodlnější. Odpadá rovněž riziko nechtěného přeříznutí kabelu atd.

Druhou výhodou, kterou uvítá nejen majitel rozbrusky, ale i celé jeho okolí, je tišší provoz. Je zřejmé, že se zvukem opracovávaného materiálu výrobce nic neudělá, ztišil tedy alespoň chod vlastního nástroje, jehož maloobchodní cena činí 14 490 korun.

Foto: Oblastní průmyslový podnik Polička

Frézovací stolek Piccolo

Jestliže právě váš kutil nejraději ze všeho pracuje se dřevem, určitě mu udělá radost frézovací stolek Piccolo. Je kompatibilní s většinou na trhu dostupných horních frézek. Po jejich připojení vznikne zařízení umožňující přesně obrábět dřevo, ale také plasty a měkké kovy.

Stolek lze využít pro podélné, ale i příčné frézování pod potřebným úhlem. Příčné pravítko je navíc vybaveno posuvným dorazem. Posuvné podélné pravítko zároveň slouží pro odsávání materiálu z pracovního prostoru, hubice pro napojení dílenského vysavače vede ze zadní části stolku.

Pro obrábění podél pravítka je stolek vybaven dvěma pružnými dorazy, které zajišťují optimální přítlak obráběného materiálu. Prodejní cena frézovacího stolku je 6327 Kč.

Foto: Tormek

Bruska Tormek

Každý kutil potřebuje mít své nástroje a nářadí neustále ve výborné formě, což v mnoha případech znamená hlavně ostré. Ať už jsou to nože, dláta, sekery či cokoli dalšího. A právě k tomu slouží švédská bruska Tormek T-4.

Nástroje se na ní brousí ve vodní lázni, aby se nepřehřívaly, a také v přípravcích, které zajišťují přesné vedení nástroje pod potřebným úhlem. K preciznímu doladění ostří má bruska kožené lapovací kolo, které odstraní otřep a vyleští broušenou fasetu. Prodejní cena je 9397 korun.

Foto: Narex

Magnetická vrtačka EVM 40-2 M

Pro zkušenější a náročnější kutily může být zajímavým dárkem novinka od Narexu, kterou je magnetická vrtačka, jež je ve skutečnosti kombinací ruční vrtačky a stojanu s elektromagnetem. Ten vrtačku po svém spuštění zafixuje na jakýkoli feromagnetický povrch, například ocel, železo, díky čemuž je vrtačka pevně spojena s obráběným materiálem.

Velkou předností takového kompletu je vysoká přesnost práce, a to často i na jinak obtížně přístupných místech. Dvourychlostní model EVM 40-2 M je na trhu za doporučenou cenu 24 785 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám