Hlavní obsah

Češi začali více jíst sladkovodní ryby

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi začali mít v oblibě sladkovodní ryby. Jejich spotřeba u nás stoupla v roce 2010 na 1,415 kg na osobu. Za poslední dva roky jejich konzumace v českých domácnostech pomalu roste. Vyplývá to ze statistik o produkci a spotřebě sladkovodních ryb, které zpracovává Rybářské sdružení ČR.

Foto: Profimedia.cz

Sladkovodní ryby - tedy i kapři - jsou u Čechů ve větší oblibě

Článek

Pozitivní vliv na to, že Češi začali více jíst sladkovodní ryby, má prý zejména dlouhodobá komunikační kampaň Ministerstva zemědělství nazvaná Ryba domácí.

Spotřeba sladkovodních ryb u nás stoupá již druhým rokem, což je rozhodně pozitivní. Obzvlášť uvážíme-li, že mezi lety 2000 a 2008 spotřeba neustále mírně klesala. V porovnání s ostatními zeměmi v Evropské unii ale stále výrazně zaostáváme. Evropský průměr je totiž přibližně 5 kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele.

Dřívější trend konzumace ryb pouze o Vánocích se postupně vlivem kampaně daří rozložit i do dalších období roku. Od roku 2008 došlo ke zvýšení prodeje sladkovodních ryb na domácím trhu o 13 %.

Sladkovodní ryby stojí za zájem

Z hodnocení kampaně vyplývá, že ji v poslední době zaznamenalo mnoho nových respondentů. Zatímco v lednu a únoru 2010 vědělo o kampani Ryba domácí 21 % veřejnosti, letos ve stejném období to bylo již 31 %. Pozitivně se také změnila struktura konzumentů sladkovodních ryb. Počet těch, kteří je nejedli, se snížil z 24 % na 20,5 % a naopak vzrostl počet občasných konzumentů, a to z 51,4 % na 54 %.

Propagační kampaň Ryba domácí je spolufinancována z Evropského rybářského fondu a podporuje spotřebu sladkovodních ryb a výrobků z nich. Cílem projektu ovšem není pouze navrátit rybím produktům jejich místo v jídelníčku spotřebitelů, ale také podpořit zájem veřejnosti o produkty rybolovu a akvakultury.

Dýňové rizoto s restovaným kaprem a čerstvými hříbky
Suroviny pro přípravu 4 porcí
Dýňové rizoto:300g dýně, (po 120 g) kapří filety
Dále budeme potřebovat:200 g rýže na rizoto, 2 stroužky česneku, 100 g másla, 200 g čerstvých hříbků, 0,2 l bílého vína, 2 lžíce medu, špetka tymiánu, 2 ks větší šalotky, 0,1 l olivového olej, vývar

Omytou dýni oloupeme, nakrájíme na menší kousky, promícháme se solí, tymiánem a trochou medu a pečeme zvolna v troubě do poloměkka. Polovinu rozmixujeme na hladké pyré a polovinu uschováme na dokončení pokrmu. Šalotku s tymiánem zlehka orestujeme na oleji, přisypeme rýži, opečeme a zalijeme bílým vínem. Po vyvaření po částech přidáváme vývar až do úplného dovaření rizota. Na závěr vmícháme dýňové pyré a máslo.

Kapra očistíme a naložíme do oleje a bylinek. Restujeme z každé strany 5 minut a v závěru přidáme máslo pro vůni.

Rizoto podáváme v hlubokých talířích s kaprem a kousky dýně a hříbky, které jsme krátce orestovali na pánvi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám