Hlavní obsah

Češi si opět půjčí na dárky, v průměru 10 tisíc korun

Novinky, bab

Vánoce jsou pro většinu Čechů finančně nejnáročnějším obdobím roku. Za dárky, vánoční dekorace a nezbytné jídlo i pití každoročně nad rámec běžných rodinných výdajů lidé utratí tisíce korun. Někteří si na to ovšem musí půjčit, v průměru se zadluží částkou deset tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázal to mezinárodní průzkum agentury Ipsos pro společnost Profi Credit, kterého se zúčastnilo 1200 respondentů.

Na pořízení vánočních dárků si už někdy půjčil každý osmý Čech a více než čtvrtina lidí o tom podle výsledků průzkumu uvažuje. Průměrná výše vánoční půjčky dosahuje v Česku deset tisíc korun.

Lidé stále častěji využívají období kolem Vánoc k nákupu elektroniky, domácích spotřebičů a nábytku.

„Už vloni jsme zaznamenali, že si lidé půjčovali vyšší sumy, protože využívají vánočních a povánočních slev k větším investicím do svých domácností,“ upozornila Dana Hakavcová z Profi Credit.

Na co si dát pozor, když to bez půjčky nejde

Před unáhleným zadlužováním právě v období Vánoc odborníci pochopitelně varují. Rok co rok. „Půjčky by měly sloužit k nákupu věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok,“ doplnila Hakavcová.

Pokud si ale Vánoce bez půjčky představit nedokážete, měli byste se držet určitých zásad. V prvé řadě si dejte pozor na tzv. mikropůjčky, resp. půjčky poskytované nebankovními společnostmi.

„Jde o půjčky na nižší částky, které často slibují okamžité schválení, a na první pohled se i splátky mohou jevit přijatelně. Problémem jsou ale skryté poplatky. Právě proto se vždy zajímejte o výši RPSN, která ukazuje, kolik na půjčce skutečně přeplatíte. Jednoduše řečeno, čím je RPSN vyšší, tím je úvěr dražší,” upozornil Vojtěch Rychlíček z Ušetřeno.cz.

Obezřetní buďte i při koupi zboží na splátky přímo v obchodech. I v tomto případě se upisujete k úvěru, který pro vás prodejna zprostředkuje. Proto se i při nákupu na splátky zajímejte o výši RPSN, poplatky, i kolik ve výsledku přeplatíte. Vánoční dárek zakoupený na základě neuvážené půjčky vás totiž může vyjít klidně i na dvojnásobek ceny.

Řešením může být kreditka

Jestliže potřebujete půjčkou pokrýt jen krátké období - například když nakupujete vánoční dárky -, a zároveň víte, že během pár týdnů peníze mít budete, může být řešením povolené přečerpání účtu (tzv. kontokorent) či kreditní karta.

„Samozřejmě ale pouze za předpokladu, že dodržíte stanovenou dobu splatnosti a využijete tzv. bezúročného období, kdy neplatíte bance žádný úrok,” dodal Rychlíček.

Anketa

Půjčíte si peníze na pořízení vánočních dárků?
Ano
7,1 %
Ne
92,9 %
Celkem hlasovalo 366 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé si stále více půjčují mimo banky

Objem nových úvěrů, které loni uzavřely nebankovní společnosti zastřešené evropskou federací Eurofinas, se meziročně zvýšil o 12,7 procenta na 423,1 miliardy...

Mikropůjčky už bez licence nebudou

Tisíce podnikavců, kteří často jen z obýváků na základě živnostenského oprávnění vydělávali na úrocích při poskytování krátkodobých nebankovních půjček, zřejmě...

Výběr článků

Načítám