Hlavní obsah

Češi milují tradice. Na Vánoce chtějí stromeček, cukroví i výzdobu

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se blíží mílovými kroky. I přípravy na ně jsou v plném proudu. Města jsou vánočně rozsvícena, mnoho domácností je svátečně vyzdobených, mnohde už voní upečené cukroví. I když se může zdát, že nastává odklon od zažitých vánočních zvyklostí, opak je pravdou. Češi milují stromečky, vánoční výzdobu a doma pečené cukroví.

Foto: www.monchocolatier.cz

Vánoční cukroví

Článek

Na Štědrý den mnoho z nás drží půst a pod talíře si dáváme rybí šupiny, aby v příštím roce doma nechyběly peníze. Vyplynulo to z průzkumu obchodního portálu Aukro.cz mezi více než tisíci uživateli internetu.

Podle něj si vánočně vyzdobí svůj domov 96 % Čechů. Přibližně třetina s výzdobou začne asi měsíc před Vánoci, další třetina se připojí 14 dní před svátky. Zbytek zdobí těsně před Štědrým dnem. „Tradiční vánoční dekorací jsou betlémy, jejichž prodeje se oproti loňsku zvýšily téměř o desetinu,“ uvedla Michaela Papežová z Aukro.cz.

Vánoční stromeček je jedním z hlavních symbolů Vánoc. Rozzáří byt a právě pod ním jsou dárky od Ježíška. Živý stromeček si domů pořídí 51 % lidí, více než třetina pak bude mít umělý stromeček.

Domácí vánoční cukroví

K předvánočním přípravám patří pečení vánočního cukroví. Doma si jej peče a připravuje většina (78 %) z nás. „Jen desetina dotazovaných cukroví nepřipravuje sama, ale kupuje je hotové. Buď na přípravu cukroví nemá čas, nebo chuť,“ říká Papežová.

Kapra na talíři bude mít při štědrovečerní večeři 80 % českých domácností. Více než polovina (52 %) lidí kromě kapra připravuje ještě řízky, nebo jiné jídlo pro členy rodiny, kteří nejí rybu.

V každé druhé české domácnosti pak budou mít její členové pod talířem při slavnostní večeři rybí šupinu. Ta se následně vloží do peněženky, protože se říká, že tak se u jejího nositele udrží peníze. Dalším zvykem je krájení jablíček (45 %), celodenní půst, po kterém se večer údajně objeví „zlaté prasátko“, pak drží 42 %.

Reklama

Související témata:

Související články

Začal prodej vánočních stromků

Ve středních Čechách začal prodej vánočních stromků. Například u obchodních center už jsou k mání smrčky, borovice i jedle a lidé si začínají vybírat. „Dřív...

Výběr článků

Načítám