Hlavní obsah

Češi mění své zvyky, přípravu Vánoc svěřují profesionálům

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třiceti lety by to bylo nemyslitelné, teď je to zcela běžné. Češi už neřeší Vánoce ve stylu „udělej si sám”, ale nechávají jejich přípravu na profesionálech. Jejich služeb nejčastěji využívají při kuchání kapra, balení dárků či pečení vánočního cukroví.

Foto: Profimedia.cz

Češi přípravu kapra ke štědrovečerní večeři často svěřují odborníkům.

Článek

Ochotu Čechů investovat do typických vánočních služeb zjišťoval pro společnost Home Credit průzkum agentury STEM/MARK.

Zabití a vykuchání kapra Čechům „nevoní”

Nejčastěji využívaná služba spojená s Vánoci je zabití a vykuchání vánočního kapra. „Ne všem se taková činnost zamlouvá. Za vykuchání kapra vloni bylo ochotno připlatit si 28 procent Čechů. Většina by byla ochotna zaplatit mezi 21 a 50 korunami,“ uvedl Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Podle průzkumu polovina z nich s touto službou automaticky počítá i tentokrát a bere ji jako samozřejmost.

Celkově mají se zabitím a vykucháním kapra z rukou profesionálů zkušenost dvě pětiny lidí. Na Slovensku si přitom vloni nechalo kapra zabít pouhých 16 procent dotázaných.

Také dárky už Češi nebalí sami potají v pokoji, kde je nikdo nevidí, ale v obchodním centru. S využitím služeb profesionálů letos počítají dvě pětiny lidí.

Předvánoční úklid zatím Češi zvládají

Se svátky je neoddělitelně spojena i představa většího úklidu domácnosti. Dávno už ale neplatí, že by se do úklidu vždy pouštěly všechny hospodyňky. Lidé dávají přednost klidným svátkům. Než aby se stali otroky příprav, raději zaplatí a úklid nechají na někom jiném. Takovou zkušenost má už každý sedmý Čech. Přesto více než čtyři pětiny tuto službu stále odmítají. Výsledky na Slovensku jsou podobné, zde si sám uklízí shodný počet dotázaných.

„Na Západě je placení za úklid běžné; většina Čechů ale možnost najmout někoho na úklid stále odmítá. Je to totiž spojeno s vpuštěním cizích lidí do svého soukromí. Jak je ale patrné, pomalu se to začíná měnit,“ interpretuje výsledky průzkumu Kozub.

Třetina Čechů svěří pečení cukroví profesionálům

Velké změny nastaly i v typické oblasti Vánoc, a tou je cukroví. „Třetina Čechů už netrvá na tom, že si vlastnoručně napeče několik druhů domácího cukroví. I tradiční vánoční pečivo Češi raději nakoupí u profesionálů,” zmínil Kozub. Podle něj buď mají Češi méně volného času, nebo se naopak před Vánocemi nechtějí stresovat.

Jako optimální cenu za napečení vánočního pečiva si přitom Češi nejčastěji (zmínila téměř polovina dotázaných) představují 200 až 500 korun. Více než 500 korun chce zaplatit pětina respondentů.

O Vánocích tak lidé na jednu stranu hledají cesty, jak si ulevit od starostí. Pro jiné to je dobrá forma přivýdělku, například právě pečením cukroví či úklidem.

Každý desátý stráví Štědrý večer v restauraci

Podle průzkumu dokonce každý desátý obyvatel Česka rezignoval na vaření štědrovečerní večeře, a raději půjde do restaurace. To jsou důkazy o tom, že Vánoce si chceme raději užít, než otročit u plotny a trouby.

I přes tyto výsledky jsou ale Vánoce svátky, na jejichž přípravě se podílí celá rodina. Jen 15 procent respondentů tvrdí, že vše vyřizují sami. Podle tří čtvrtin dotázaných spolupracuje celá domácnost.

Anketa

Kterou z následujících předvánočních činností byste nejraději svěřili do rukou profesionálů?
Zabití a vykuchání kapra
55,6 %
Balení dárků v obchodě
4,2 %
Úklid bytu před Vánoci
31,5 %
Pečení vánočního cukroví
7,5 %
Příprava štědrovečerní večeře
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1887 čtenářů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční stromky letos nepodraží

Podobně jako ceny kaprů i ceny vánočních stromků by letos měly zůstat na loňské úrovni. Budou se ale jako obvykle lišit regionálně. Nabídka stromků by měla být...

Výběr článků

Načítám