Hlavní obsah

Češi budou za vánoční dárky utrácet méně, ukázal průzkum

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vánoce budou letos chudší, lidé za dárky plánují utratit o 13 procent méně v porovnání s loňským rokem. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury Factum Invenio. Dárky budou lidé financovat stejně jako loni především z úspor nebo hotovosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výdaje za vánoční dárky od roku 2004 stoupaly a až letos se projevuje pokles, který je poměrně výrazný. Konkrétně se jedná o propad z 6332 na 5483 korun.

Foto: Novinky

Vzhledem k tomu, že lidé kupují v průměru dárky pro 5,4 osoby, vychází průměrná cena dárků pro jednu osobu na 1000 Kč. Celkem devět procent obyvatel neutratí za dárky nic. Nejčastěji jde o lidi ve věku mezi 45 a 59 lety. Stejné procento pak plánuje utratit více než 10 000 korun.

Pro nákup dárků lidé kombinují více zdrojů, ale téměř všichni dospělí Češi budou nákup financovat především z úspor nebo z hotovosti. To uvedlo 95 procent dotázaných.

Foto: Novinky

Kreditní kartu nebo kontokorent využije 15 procent osob, což je více než v minulých letech. Splátkový prodej, případně půjčku volí lidé pouze výjimečně.

Anketa

Kolik hodláte utratit za dárky na letošní Vánoce?
Nic
18,3 %
Do tří tisíc korun
40,4 %
Od tří do pěti tisíc korun
14,3 %
Od pěti do deseti tisíc korun
13,8 %
Více než deset tisíc korun
13,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1306 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdo má živý stromek, myslí ekologicky

Podle ekologů je šetrnější k přírodě pořídit si živý vánoční strom. Nejlépe z prořezávky a z blízkého okolí bydliště. Novinkou je adopce stromků zasazených...

Výběr článků

Načítám