Hlavní obsah

Čas adventní, čas požárů

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na adventním věnci hoří svíčky, v kuchyni voní pečené cukroví a vy smažíte kapra. Malebná atmosféra se ale může změnit v opravdu nezapomenutelnou. Stačí zvonek u dveří, více slov s návštěvou a místo pohody vás doma uvítá kouř, případně oheň.

Foto: Profimedia.cz

Pozor na zapálené svíčky. Plamen může lehce přeskočit a neštěstí je na světě.

Článek

Hasiči Vánoce vyhodnocují jako období se zvýšeným počtem požárů v domech a bytech. Jen loni řešili po celém Česku 1575 požárů. Nejeden z nich vznikl právě ve svátečně naladěných domácnostech, kde lidé zapomněli na hořící svíčky na značně proschlém adventním věnci, od prskavky vzplály záclony či se vznítily na sporáku připravované potraviny.

„Koberce, čalounění, záclony, to vše máme doma a je to vyrobeno z umělých vláken, která snadno hoří,“ vypočítává možná rizika mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová. Každý rok podobných nehod přibývá. V prosincových statistikách tvoří domácí požáry kolem čtvrtiny nahlášených událostí.

Přímo na Štědrý den jich pak připadá kolem 60. Zaoralová vzpomíná na dva roky starý případ, kdy vyjížděli hasiči do domku ve Statenicích v okrese Praha-západ. Od prskavky chytil nejdřív stromeček a pak jeho okolí. Obyvatelé zasáhli rychle, přesto se dva z nich zranili a Vánoce je stály o 600 000 Kč více, než plánovali.

Když už k něčemu podobnému dojde, radí Zaoralová zachovat chladnou hlavu. „Reagujte rychle, zamezte přístupu vzduchu k ohni. Menší požáry můžete uhasit improvizovaně, například botou, pokrývkami bez umělých vláken,“ vypočítává.

Dodává, že při větší události je vždy nutné volat linky 150 nebo 112. Hasiči dorazí do několika minut. Nechcete-li na ně nečinně čekat, bydlíte-li v obytném domě, vyběhněte na chodbu. Ve společných prostorách musí být ze zákona hasicí přístroj. Jestliže vlastníte rodinný dům schválený po prvním červenci 2008, musíte ho mít doma i vy, a to povinně druh 34 A.

„Doporučujeme, aby v domech měl hasicí přístroj každý. Nejlépe práškový, který lze použít i na elektrické přístroje pod napětím. Stojí kolem 900 korun,“ uzavírá Zaoralová.

Adventní věnec

  • Nekupujte z hořlavých materiálů (pilin, hoblin a podobně).
  • Nedávejte je k oknům do průvanu, k záclonám, sedačkám, na poličku nebo skříň.
  • Používejte svíčky se speciální voskovou vrstvou. Hoří déle. Dejte je na nehořlavou podložku, například na kovový bodák. Pak zkontrolujte jejich stabilitu.
  • Neodcházejte z místnosti bez zhašení svíček. Je to otevřený oheň. Ještě ve vzdálenosti 8–10 cm od plamene teplota přesahuje 200 °C!

Když hoří

  • Nepanikařte. Při menších požárech jednejte sami. Vezměte ohni vzduch, překryjte ho, ať už třeba nehořlavou látkou (v případě adventního věnce), nebo poklicí u vzníceného tuku. Pozor! Ten nesmíte hasit vodou, jinak se snadno popálíte.
  • Zkontrolujte, zda není poblíž plamene přívod energie: plynu nebo elektřiny. Elektrické přístroje v proudu, prostor kolem nich nikdy nehaste vodou!
  • Zásah provádějte vždy po směru větru, hořící plochu haste od kraje.
  • Vždy mějte na paměti, zda máte kam utéct. Je-li prostor zakouřený, namočte kus látky a držte si ho před nosem a pusou. Nejcennější, co máte, je vaše zdraví.

Hasicí přístroje

  • Doporučený pro byty a domy je druh 34 A. Číslo znamená teoretickou hodnotu velikosti požáru, kterou jsme schopni přístrojem uhasit. Písmeno pak to, co hasí. A – požáry pevných látek, B – požáry kapalin, C – požáry plynů, D – požáry alkalických kovů, F – požáry rostlinných nebo živočišných olejů a tuků.
  • Každý rok se musí zkontrolovat proškolenou osobou. Ta vystaví štítek a připevní jej na obal.

Reklama

Související témata:

Související články

Co Čechům vadí na Vánocích

Češi Vánoce milují, přesto k nim mají i velké výhrady. Vadí jim hlavně davy v obchodech či předvánoční výzdoba už od počátku podzimu. Na druhou stranu na...

Jak vybírat vánoční stromek

Každoroční dilema řady domácností se v tento čas upíná ke správnému výběru vánočního stromku. Přestože se mezi námi najdou zapřísáhlí smrčkaři i vyznavači...

Výběr článků

Načítám